https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Стив Банън, дългогодишен съюзник на бившия президент Доналд Тръмп, в петък беше осъден на четири месеца затвор, съобщи АП. Американският окръжен съдия Карл Никълс позволи на Банън да остане на свобода в очакване на обжалването и също така наложи глоба от 6500 долара като част от присъдата.

Никълс заяви, че законът е ясен – неуважение към Конгреса подлежи на задължителна минимална присъда от поне един месец зад решетките. Адвокатите на Банън твърдяха, че вместо това съдията е можел да го осъди на пробация. Прокурорите поискаха Банън да бъде изпратен в затвора за шест месеца.

Припомняме, че Банън беше признат за виновен през юли по две обвинения за неуважение към Конгреса: едното за отказ да даде показания, а другото за отказ да предостави документи.

През ноември миналата година той не се призна за виновен.

Осъдителната присъда е победа за специалната комисия на Камарата на представителите от 6 януари, която продължава да търси съдействие от нежелаещи да свидетелстват в историческото си разследване. Тя е победа и за Министерството на правосъдието, което е подложено на интензивен контрол заради подхода си към въпросите, свързани с атентата от 6 януари.

Междувременно стана ясно, че призовка е получил експрезидентът Доналд Тръмп, но е възможно и той като Банън да не я уважи.

Самият Тръмп призова бившите си сътрудници да не свидетелстват и много от тях се съобразиха с искането му.


loading...