Великобритания рецесия новият премиер на Великобритания военна помощ за Тайван Обединеното кралство руската армия отпътуващи от англия локдаун
Снимка: Luke Stackpoole/unsplash

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

От 2014 г. насам Шотландия два пъти е била на прага да получи независимост от Великобритания. Сред жителите около 50% подкрепят отделянето от Обединеното кралството, а местните националистически партии постоянно печелят избори.

Защо шотландците искат да се отделят от успешна сила? И как ще се промени светът, ако успеят?

Петролен сепаратизъм

Според британското списание The Economist три значими фактора тласкат Шотландия към независимост: наличието на петрол и надеждата за нарастващ просперитет, противоречията между британското и шотландското правителство, както и историческите претенции.

През 60-те години на миналия век бяха открити големи запаси от въглеводороди в Северно море край източното крайбрежие на Шотландия. През последните 50 години британците са добили повече от 40 милиарда тона петрол в този район.

През 2014 г. общите приходи от добив на петрол възлизат на 10% от БВП на страната. Днес въглеводородите, съдържащи се във водите на северните райони, представляват основните запаси от нефт и газ на Великобритания.

На тази основа Шотландската национална партия, която доминира в местния парламент, заявява, че най-доброто решение за Единбург би било да се отдели от Лондон и да присвои всички приходи от петрол за себе си.

Подобен ход би превърнал Шотландия в една от най-богатите страни в Европа. Националистите смятат, че независимостта ще помогне на Единбург да увеличи богатството си с £1000 на глава от населението.

Вярно е, че на фона на средна заплата от 26 хиляди паунда годишно, тези петролни печалби изглеждат смешни, поради което мнозина възприемат стъпката към отделяне само като гръмко изявление.

Но британските анализатори не са съгласни с шотландците по тази тема. Производителността на труда в региона е с 11% по-ниска от останалата част на Обединеното кралство. Висок е делът на пенсионерите и уязвимите групи от населението. И Единбург ще трябва да ги осигурява сам.

В допълнение, независимостта ще доведе до разходи за създаване на собствена армия, валута и много други институции, присъщи за самостоятелните държави. Новите ангажименти няма да направят Шотландия по-богата. За разлика от това, икономистите изчисляват, че БВП на глава от населението ще падне с £400 – дори като се вземат предвид новите доходи.

Правителствени разногласия

Шотландия има висока степен на автономия и местното правителство би искало да остане член на Европейския съюз. Националната партия посрещна отрицателно оттеглянето на Великобритания от организацията през 2017 година.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън каза по този повод, че Брекзит е довел до изчезването на редица продукти от местните магазини, довел е до конфликт с Франция за риболова и е лишил населението от свободен достъп до Европа. И наистина голяма част от шотландците не одобряват напускането на ЕС.

Освен това те са крайно недоволни, че английското правителство се оглавява от Консервативната партия. Местното население традиционно гласува за лейбъристите (лявоцентристи).

Британците, напротив, се придържат към десните възгледи. В резултат на това консерваторите редовно печелят избори. Шотландците мечтаят някой ден да прекъснат този „порочен кръг“.

Историческа справедливост

От 854 до 1707 г. Шотландия е независима държава . Кралството трябваше да се откаже от свободата си поради трудната икономическа ситуация, която се развива в началото на 18 век.

Тогава страната страда сериозно от провал на реколтата и глад. Кризата се влошава от войната с Испания, атаките на пиратите и неуспешния опит за създаване на колония на Панамския провлак. Провалът на тази колонизация струва на шотландците 20% от бюджета на страната!

В замяна на присъединяването Лондон обеща на шотландския парламент да разреши всички тези въпроси и да предостави финансова помощ. Днес „планинците“ вярват, че подкупите са помогнали на благородниците да вземат правилното решение. Англичаните щедро възнаградиха шотландската аристокрация за гласовете им в полза на съюза.

Какво би станало, ако Шотландия изведнъж стане независима държава?

Това ще бъде силен удар върху държавния престиж на Великобритания, затварянето на британски военноморски бази от територията на новата държава, както и потенциални политически проблеми. Северна Ирландия, чиито жители също са недоволни от Brexit, ще иска да преразгледа статута си.

Разпадането на която и да е държава води до частично прекъсване на икономическите връзки и Великобритания не прави изключение. И англичаните, и шотландците ще бъдат разтърсени от новия политически статут.

Властите на страната в крайна сметка забраниха дори обсъждането на независимост, считайки го за популизъм . През ноември 2022 г. Върховният съд на Великобритания забрани референдума. Той обясни това с това, че правото на самоопределение съществува само когато един народ е потиснат и правата му са ограничени.

Като се има предвид най-широката автономия, Шотландия наистина не е потискана от никого. Въпреки това, Единбург все пак смята това решение за обидно и несправедливо и едва ли ще го приеме. Дали шотландците ще постигнат истинска независимост, само времето ще покаже.