Руските сили са напълно унищожили региона Донбас в Източна Украйна, заяви украинският президент Володимир Зеленски в късно вечерно видеообръщение. Той също така обвини Москва, че извършва безсмислени бомбардировки, докато засилва офанзивата си в региона. Русия премести по-голямата част от фокуса на войната си в Източна Украйна, след като изтегли силите си от района на столицата Киев.

„В Донбас окупаторите се опитват да оказват още по-голям натиск“, каза Зеленски. „Там е ад – и това не е преувеличение“, допълни Володимир Зеленски.

Бруталната и абсолютно безсмислена бомбардировка на Северодонецк… 12 загинали и десетки ранени само за един ден. Бомбардировките и обстрелите на други градове, въздушните и ракетните удари на руската армия – всичко това не са просто военни действия по време на война.

Руските удари в Черниговска област, по-специално ужасният удар в Десна, разчистването на отломки продължава, много загинали; постоянните удари в Одеска област, в градовете на Централна Украйна, Донбас е напълно разрушен – всичко това няма и не може да има никакво военно обяснение за Русия, обобщи украинският президент.

Това е умишлен и престъпен опит да бъдат убити колкото се може повече украинци. Да се унищожат колкото се може повече къщи, социални заведения и предприятия.

Именно това ще бъде квалифицирано като геноцид над украинския народ, за което окупаторите със сигурност ще бъдат изправени пред съда, каза Зеленски.

Служители на разузнаването на САЩ и НАТО са преценили, че Русия разгръща частичен подход за завземане на части от Донбас, като среща ожесточена украинска съпротива.

Тъй като войната се проточва, Зеленски заяви също, че „месечният бюджетен дефицит в Украйна сега е 5 млрд. долара. А за да издържим войната за свобода, се нуждаем от бърза и достатъчна финансова подкрепа.

„И това не са просто разходи или подарък от партньорите. Това е техният принос към собствената им сигурност“, каза украинският президент.

Защото защитата на Украйна означава и тяхната защита от нови войни и кризи, които Русия може да провокира. Ако тя успее във войната срещу Украйна. Ето защо всички ние трябва да работим заедно, за да гарантираме, че няма да има успех за Русия в агресията ѝ срещу нашата държава, обобщи Зеленски.

Вижте още:
Началниците на генщабовете на САЩ и Русия разговаряха по телефонаНачалникът на съвместното командване на САЩ генерал Марк Мили разговаря по телефона с началника на р…May 20 2022skafeto.com


loading...