Зеленски Ердоган

Турция е готова да допринесе по всякакъв възможен начин за намирането на решение на войната в Украйна, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти в самолета на връщане от визитата си в Украйна, предаде частната телевизия НТВ.

Ердоган посочи, че е изразил пред украинския лидер Володимир Зеленски готовността на страната си да бъде домакин на преговори между него и руския президент Владимир Путин.

По думите на турския президент войната в Украйна е била водещата тема на разговорите му със Зеленски, като той е заявил пред украинския лидер, че Турция ще продължи солидарността и подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Заявих още, че ще продължим да допринасяме за разрешаването на войната чрез дипломация и преговори. Точно както казах на г-н Путин по време на посещението ми в Сочи, напомних и на г-н Зеленски, че можем да бъдем домакини на среща между тях, заяви Ердоган.

Президентът подчерта, че темата за Запорожката АЕЦ също е присъствала в разговорите. Според него Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) трябва да следи въпроса отблизо и да поеме определена отговорност за това какво трябва да се направи.

„Зеленски поиска специално следното от нас: Русия да премахне всички мини и подобни обекти тук (в района на Запорожката АЕЦ) и този въпрос незабавно да престане да буди страх. Защото това е елемент на заплаха“, каза Ердоган.

Президентът заяви, че ще обсъди въпроса с руския лидер Путин и специално ще поиска от него Русия да изпълни ролята си в това отношение като важна стъпка за световния мир. Те трябва да направят това, добави Ердоган.


loading...