Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски твърдо отхвърли възможността страната му да се откаже от част от територията си в името на мирно споразумение с Русия. В традиционното си вечерно видеообръщение Зеленски разкритикува предложенията на някои западни политици Украйна да направи отстъпки на Москва, включително чрез отказ от своя територия, съобщи БТА, позовавайки се на украинската агенция УНИАН. Зеленски спомена бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който на форума в Давос каза, че Украйна трябва да приеме преговори с Русия, дори ако от нея бъдат поискани отстъпки.

Тези „велики геополитици“, които предлагат подобни решения, пренебрегват „интересите на обикновените украинци, на милионите, които наистина живеят в териториите, които те им предлагат да разменят срещу илюзия за мир“, каза Зеленски, цитиран от Асошиейтед прес. Винаги трябва да мислим за интересите на хората и да помним, че ценностите не са просто думи, посочи той.

Украинският президент изрази недоумение от това, че въпреки „руските ракети… въпреки десетките хиляди убити украинци… въпреки Буча и Мариупол. Въпреки разрушените украински градове“, в „Давос от дълбокото минало изскача например господин Кисинджър и казва, че трябвало било да се даде на Русия парче от Украйна“. За да не се отчужди Русия от Европа. Имам чувството, че за господин Кисинджър годината не е 2022-ра, а 1938. И той си е мислел, че говори не с аудиторията в Давос, а в тогавашен Мюнхен“, заяви Зеленски.

Интересите на украинците не бива да бъдат измествани от интересите на тези, които „бързат за поредна среща с диктатора“, каза той, имайки предвид руския президент Владимир Путин.

Преди дни бяха обявени резултати от проучване Киевския международен институт по социология, което сочи, че само 10% от украинците са готови на ериториални отстъпки на Русия в името на бързото прекратяване на войната.

Както отбелязват световните медии Италия, Кипър и Унгария смятат, че ЕС трябва да призове Русия и Украйна да прекратят огъня и да започнат преговори за мир, но от друга страна Полша и балтийските държави настояват за активна военна помощ на Украйна, за да победи Русия.

Виж още:Кисинджър: Украйна да отстъпи територии на Русия, за да спре войнатаБившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър е заявил на Форума в Давос, че Украйна трябва да от…May 26 2022skafeto.com


loading...