болезнени загуби

Украинският президент Володимир Зеленски има План „Б“ в случай на неговото убийство. Това съобщи самият той по време на видеореч пред форума в Давос, цитиран от БГНЕС.

„Според нашето законодателство има кой да управлява страната. Украйна е парламентарно-президентска република. Бяхме подготвени и разделени – аз, премиерът и шефът на парламента. Разбрахме се, че ако има някаква загуба, ще сме готови за този процес. Разделихме Министерския съвет на две части, за да може страната да бъде защитена дори и при най-лош сценарий“.

Зеленски два пъти беше попитан дали има план за реакция, в случай че успее един от опитите на руснаците (а според разузнаването са били много) да убият президента.

„Толкова усилия, хората похарчиха енергията и парите си … Готов съм да им помогна… но всяка сутрин продължавам да се събуждам и съм жив. Отнасям се към това философски“, каза държавният глава.

Той добави, че подобна заплаха продължава да съществува ежедневно. „Ето, това не е холограма, аз съм жив и наистина говоря с вас“, пошегува се Зеленски.

Очи в очи с Путин

Зеленски заяви, че Владимир Путин е единственият представител на Русия, с когото би се срещнал, за да обсъди как да бъде сложен край на войната. „Президентът на Руската федерация решава всичко“, каза лаконично Зеленски на форума в Давос. Той подчерта, че без Путин „не може да бъде взето“ решение за слагане на край на войната.

Още за кризата


loading...