Зеленски Франция Германия

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Франция и Германия при снощното си посещение в Париж да предоставят тежко въоръжение и съвременни изтребители на страната му, предаде Ройтерс.

„Разполагаме с много малко време. Говоря за оръжия, необходими за мир и за прекратяване на войната, която Русия започна“, каза украинският президент. „Франция и Германия имат потенциала да променят коренно ситуацията (на бойното поле), така виждам нашите разговори днес. Колкото по-скоро получим тежко въоръжение с голям обсег и нашите летци получат съвременни самолети, толкова по-бързо ще приключи руската агресия.“

Зеленски пристигна снощи във френската столица за работна вечеря с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. Украинският президент беше посрещнат на стълбите на Елисейския дворец от френския си колега, който го прегърна приятелски, отбелязва Асошиейтед прес, след което тримата лидери влязоха вътре. Посещението на Зеленски е обрат в отношението му към Франция и Германия, за които по-рано през войната мнозина в Украйна смятаха, че не правят достатъчно, за да ѝ помогнат.

По-рано през деня вчера, преди да пристигне в Париж, Зеленски имаше разговори във Великобритания, където отново призова западните съюзници да предоставят на Украйна самолети, с помощта на които тя да обърне хода на войната с Русия.

От началото на годината западните страни увеличиха значително военната помощ за Украйна. Те обещаха на Киев стотици танкове и бронирани машини, както и оръжия с по-голям обсег, но засега отказват да предоставят на Украйна бойни самолети западно производство.

Макрон посочи преди работната вечеря със Зеленски и Шолц, че на нея ще бъдат обсъдени оперативни въпроси, отново заяви, че не бива да се позволява на Русия да спечели войната, и добави, че Париж подобно на Берлин ще продължи да помага военно на Киев, колкото е нужно.

Също преди вечерята Шолц изтъкна в контекста на предстоящата днес среща на върха в белгийската столица, че Украйна е част от европейското семейство.

„Отнасям ясно послание в Брюксел: Украйна принадлежи към европейското семейство“, каза Шолц.

Днес украинският президент ще се отправи към Брюксел, където ще участва в среща на върха на ЕС.

Европейският съвет ще заседава извънредно, като се предвижда да обсъди подкрепата за Украйна, охраната на външните граници и миграцията, мерките за овладяване на инфлацията, предаде БТА.

България ще е представена от президента Румен Радев.

На заседанието се очаква да присъства украинският президент Володимир Зеленски. Миналата година Зеленски се включи шест пъти в срещите на Европейския съвет с видеоконферентна връзка.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС ще разискват подготвяните нови санкции срещу Русия заради нападението срещу Украйна. Ще бъдат засегнати въпросите за заобикалянето на вече наложените санкции, за използване на запорираното руско имущество, оценявано от ЕС на около 300 милиарда евро, за следвоенното възстановяване на украинската страна, за търсене на отговорност от виновните за военните престъпления. Досега ЕС е предоставил на Украйна помощ за около 67 милиарда евро по официални данни.

Виж още:Българско оръжие стига до Украйна и “Ислямска държава” по една и съща бизнес схемаСхеми, по които българско оръжие стига до сирийската опозиция и терористите от “Ислямска държава” в …Feb 8 2023skafeto.com