земетресението в Китай

Най-малко четиридесет и шест души са загинали при земетресението в окръг Лудинг в югозападната китайска провинция Съчуан в понеделник, съобщи „Синхуа“. 16 души са изчезнали, а над 50 са ранени. Над 50 000 души са евакуирани на безопасно място. Над 6500 спасители, четири хеликоптера и два безпилотника са в бедстващите райони. Досега спасителният екип е извадил над 30 заклещени души.

Министерството на финансите и Министерството на управлението на извънредните ситуации отделиха 50 милиона юана (7,25 милиона щатски долара) за подпомагане на спасителните и хуманитарни дейности. Правителството на провинцията също отпусна 50 милиона юана на Ганзи. Около 3000 палатки и 10 000 сгъваеми легла са били изпратени.

Припомняме, че вчера силно земетресение с магнитуд 6,6 разлюля централната китайска провинция Съчуан в 12;52 часа местно време (7:52 часа българско време).

Епицентърът бе на 40 километра югоизточно от град Кандин и на 79 километра запад-северозападно от град Яан с население от над 600 хиляди души, като и на 180 километра югозападно от столицата на провинцията – град Ченду. Дълбочината на труса по първоначални оценки е около 10 километра.

Минути по-късно последва второ земетресение в същия район с магнитуд 4,2.

Трусът е бил усетен в Централен Китай.

Земетресенията са чести в югозападната провинция Съчуан, особено в нейните планини на запад, тектонично активна зона по протежение на източната граница на Цинхайско-тибетското плато.

Вижте още:
Китай удължи COVID блокадата в 21-милионния градКитай разшири блокирането си в районите на западния мегаград Чънду и нареди повече масови тестове та…Sep 4 2022skafeto.com

Български бизнесмен в Китай отговаря: Ще има ли Коледа тази година?През последните седмици Шанхай на няколко пъти обяви поредни дни с нулево ниво на COVID и успех на з…Aug 30 2022skafeto.com

В Китай осъдиха милиардер на 13 години затворКитайско-канадският милиардер Сяо Дзянхуа, основател на конгломерата Tomorrow Holding, беше осъден в…Aug 19 2022skafeto.com


loading...