земетресение Турция

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Историческа крепост в Газиантеп включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, е била разрушена при силното земетресение с магнитуд 7,4 в югоизточната част на Турция (епицентърът на труса е районът Пазарджик в Кахраманмараш), съобщават турските медии, цитирани от Дир.бг.

Някои бастиони в източната, южната и югоизточната част на историческия замък са разрушени от земетресението, а отломките са разпръснати наоколо.

Подпорната стена до крепостта също се е срутила. Частично са се срутили и куполът и източната стена на намиращата се в непосредствена близост до крепостта джамия, построена през XVII в.

Крепостта Газиантеп е разположена на южния бряг на река Алебен, на висок 25-30 метра хълм. Няма точна информация за времето на построяване или за архитекта. Историята на могилата, върху която се издига замъкът, обаче датира отпреди 6000 години. Освен това цитаделата и околностите ѝ са били известни като малък град, наречен Тебан, през II и III в. Археологическите разкопки показват, че първоначално крепостта е била използвана от римляните като наблюдателна кула и с течение на времето е била разширявана. Замъкът придобива днешния си вид през VI в. по времето на византийския император Юстиниан.

В Сирия е повредена цитаделата на Алепо, която също е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Крепостта бе повредена по време на гражданската война и е възстановена след щетите през 2021 г.

По последни данни резултата на труса са загинали над 600 души в Турция и Сирия.

Земетресението от 7,4 по Рихтер в Пазарджик, провинция Кахраманмарас, на дълбочина седем километра е станало в 04:17 ч. местно време, съобщи турската служба за извънредни ситуации. Според Евро-средиземноморския сеизмологичен център и Геологическата служба на САЩ магнитудът на труса е бил 7,8.

По-късно са регистрирани още 42 вторични труса (по други данни – 66 вторични труса), като магнитудът на най-силния от тях е 6,6. Последвалите трусове са усетени в няколко региона на Турция – Адана, Анкара, Анталия, Газиантеп, Кайсери, Мерсин, Трабзон, Санлиурфа, както и в Сирия, Ливан, Ирак, Египет, Гърция, Кипър, Армения и Израел. Италия обяви предупреждение за цунами след земетресението в Турция, но скоро то беше отменено.

Според турския вицепрезидент Фуат Октай при земетресението са загинали 284 души (повечето от които 70 в Кахраманмараш), а други 2323 са били ранени. В Сирия са загинали 237 души, а 639 са били ранени, съобщи местното министерство на здравеопазването. Съобщава се за загинали и пострадали в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус.

Общо 1710 сгради са разрушени или повредени в различни градове в Турция, каза Октай. „Анадолу“ съобщава, че след земетресението са избухнали пожари в предприятия в административни сгради. В провинция Хатай се е взривил газопровод, разрушена е единствената писта на местното летище. Летищата Кахраманмараш и Газиантеп са преустановили обслужването на граждански полети.

Земетресението в Турция е едно от най-силните през последните години. Турската обсерватория Кандили, която се занимава с изслеване на земетресенията, заяви, че трусовете са най-силните след земетресението от 17 август 1999 г., което засегна град Измит, на 90 км южно от Истанбул. По официални данни тогава са загинали над 17 хил. души, а още близо 44 хил. души са били засегнати.

Геоложката служба на САЩ отбелязва, че земетресението в Кахраманмараш е едно от най-силните в страната за последните сто години. Американски геолози пък го сравняват със земетресение с магнитуд 7,8, което се случва в Източна Турция през 1939 г. и при което загиват повече от 30 000 души.

Както отбелязва Си Ен Ен, средно годишно в света има по-малко от пет земетресения с магнитуд около 7,8. В самата Турция, където подобни бедствия се случват често, през последните 25 години е имало седем земетресения с магнитуд 7 или повече.

Виж още:Над 600 загинали в Турция и Сирия след 7,8 по РихтерНад 600 души са загинали в Турция и Сирия в резултат на мощното земетресение (7,8 по Рихтер) близо д…Feb 6 2023skafeto.com