злато

Японци намериха злато за 720 млн. долара на 180 км от София. За съжаление не става обаче въпрос за находище на наша територия, а в съседна Сърбия.

След 5-годишни проучвания Институтът за рударство и металургия (ИРМ) в сръбския град Бор и японският университет „Акита“ постигнаха невероятни резултати.

На площ от 10 000 квадратни километра, с помощта на два японски сателита, е открито голямо количество руда между Бор, Майданпек, Дунав и Тимок. Ако се използва най-добрата технология, от там могат да се извлекат около 90 000 тона мед и близо 4 тона злато – струващи над 720 млн. долара.

Преди пет години на базата на договор, подписан между Сърбия и Япония, започна проект на стойност 5 млн. долара, чиято цел беше изследване на района за целите на добива на метали.

С помощта на два сателита беше открито, че над 720 млн. долара са „заровени“ в минните залежи, обяснява д-р Миле Бугарин, цитиран от македонския „Вечер“.

Той посочва, че следващата фаза трябва да бъде избор на най-добрата технология, което след укрепване на землището би трябвало да извлече мед, злато и определено количество сребро.

Сръбски експерти за изпратени в Япония на обучение, а на института са отпуснати 1,5 млн. долара за участие в проекта.

Виж още:Срамно е! България вади цели 8 тона на година чисто злато, а всъщност го подаряваме на чужденцитеЗнаете ли, че България е на 4-то място по добив на злато в света?! Близо 8 тона от този благороден м…Feb 13 2017skafeto.com

loading...