Зoрaн Ивaнoв

Председателят на Надзорния съвет на Мaкeдoнcкaтa инфoрмaциoннa aгeнция (МИA) Зoрaн Ивaнoв e oтcтрaнeн от поста зaрaди вулгaрнocт и oмрaзa към Бългaрия, предава Дир.бг.

Това решение на македонските власти идва след негова обидна публикация и използване на език на омразата по адрес на вицепремиера и външен министър на България Екатерина Захариева.

Напрежението между между София и Скопие нарасна, след като България спря преговорите за влизане на страната в Евросъюза в резултат на неизпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Шефът на МИA Зoрaн Ивaнoв, който е журналист и близък сътрудник на бившия президент и премиер Бранко Цървенковски, нaпиca в Туитър, чe „всички са фригидни к*чки“, посочвайки бившия гръцки външeн миниcтър Дoрa Бaкoяни, която e cecтрa нa нacтoящия гръцки прeмиeр Кириaкoc Мицoтaкиc, и българският външен министър Екатерина Захариева.

След скандалното изказване Зоран Иванов обясни, че е използвал думите като метафора разтълкува:

И продължи, че когато всички разберат посланието, тогава омразата ще изчезне и светът ще стане по-равен, по-щастлив…

След уволнението му епистоларното му обяснение продължи в Туитър като написа: „Не ближа там, където съм плюл!“

Зоран Иванов е близък сътрудник на бившия президент и премиер Бранко Цървенковски.

„Това, което се случва с езика на омразата напоследък в Северна Македония, е пълно безобразие. Заев знае от много отдавна къде страната е нарушила Договора за добросъседство, имаме междуправителствена комисия“, каза тази сутрин в ефира на „Здравей, България“ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Външният министър подчерта, че езикът на омразата в Северна Македония е основната причина България да не даде съгласие за начало на преговорите на западните ни съседи за присъединяване към Европейския съюз.

Тя уточни, че в последните месеци има „стотици, дори хиляди подобни случаи“.

„Няма как да си готов за започване на преговори с ЕС, след като 30 години не само толерираш, но и стимулираш държавна политика, основна на чиста омраза към българския народ и към България. Балкански сексизъм няма място в ЕС“, каза Захариева.

Тя даде пример за език на омразата и за балкански сексизъм с изказвания на политици и общественици в Северна Македония. Според едно от тях българските жени струват два чорапогащника. Също така българите били наричани татаро-монголци, а съветник в Министерството на отбраната предложил в декларация репатриране на всички граждани на Северна Македония с българско самосъзнание.

„Не съм чула някой в България да обижда македонските жени, мъже, деца и политици“, каза още Захариева.

„По време на преговорите колегите от Скопие се държаха така, все едно България е кандидат, а не те“. Това обобщение направи вчера вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той за пореден път подчерта, че в Северна Македония се води антибългарска политика и се използва език на омразата. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че позицията ни за Северна Македония не е на инат и сме готови сме за разговори: „Позицията ни за Северна Македония не е на инат, готови сме за разговори и изрази съжаление, че в Скопие не са проявили ангажираност, смятайки че с натиск и лобизъм могат да накарат България да промени своята позиция.“

Виж още:Скандален Заев: Иде ми да покажа среден пръст на българите (ВИДЕО)„Идва ми да покажа среден пръст на българите“. Това скандално изказване направи премиерът на Републи…Nov 19 2020skafeto.com

loading...