силно земетресение турция

Най-малко 19 души са загинали след силно земетресение в петък вечер в Източна Турция, съобщиха световните информационни агенции. Ранените са стотици, като основно са засегнати 2 вилаета – Елязъг и Малатия, където са били изпратени допълнителни 170 линейки.

В първия район има данни за 13 жертви и над 400 пострадали, а за 4 жертви и над 180 ранени предават от втория. 18-ият загинал е от Диарбекир, за последния липсва информация. Съобщено бе и за разрушени сгради. Според властите, трусът е регистриран в 20:55 часа, на 6,6 мили (11 км) дълбочина.

Силата на земетресението е била около 6.9 по скалата на Рихтер. Поне 30 души остават затрупани в Елязъг, а спасителните действия са в разгара си с надеждата някои от тях да бъдат спасени. Трусът е бил с продължителност малко над половин минута, твърдят турските сеизмолози.

Поне 6 милиона души са усетили земетресението силно. Данни за паника пристригат от Ирак, Сирия, Ливан, Грузия и още половин дузина съседни държави. Президентът Ердоган изпрати на мястото на събитието министрите на вътрешните работи, здравеопазването и екологията.

Извънредно: Жертви в Турция след много силно земетресение

Няма загинали и ранени българи при земетресението в Турция. Според информация на МВнР, в района живее българска общност, но няма данни за пострадали наши граждани. Дадени са телефони за помощ и информация на посолството ни в страната.

Извънредно: Жертви в Турция след много силно земетресение Извънредно: Жертви в Турция след много силно земетресение

Вижте още:

Експерти: София не е готова за земетресение, сградите от „новото строителство“ са най-уязвимиОт Букурещ до София и из балканските страни поредица правителства не съумяват да обърнат внимание на…Jan 2 2020skafeto.com

Земетресение с магнитуд 4,1 по Рихтер усетено в Самоков и СофияЗеметресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер бе усетено в България в 20,01 часа, като епицентърът на тру…Dec 31 2019skafeto.com

Силно земетресение удари ТурцияЗеметресение с магнитуд 5,0 разтърси западната провинция Балъкесир в Турция в края на вторник, съобщ…Dec 11 2019skafeto.com

loading...