https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Съд в Дрезден осъди бизнесмен от Лайпциг на три години и три месеца затвор за незаконен износ на стоки с двойна употреба за Русия с цел заобикаляне на санкциите, съобщи в. „Билд“.

Съдът установи, че 57-годишният Александър С. е доставял техническо оборудване и лабораторни консумативи в продължение на години, без да получи съответните лицензи. В същото време, според обвинението, мъжът е знаел, че тези стоки могат да бъдат използвани за изследване и производство на биологични или химически оръжия и ракетни технологии.

Според разследването сред търговските партньори на Александър С. са две компании в Екатеринбург, които според федералната прокуратура „имат тесни връзки с руските специални служби и военни компании“.

Мъжът се е признал за виновен само за това, че е изнасял стоки, без да е получил необходимите лицензи.

В крайна сметка съдът го осъди на три години и три месеца затвор. Мъжът е признат за виновен за нарушаване на Закона за външната търговия. В същото време съдът отхвърли обвиненията за сътрудничество с чуждо разузнаване и нарушаване на закона за контрол на военното въоръжение срещу Александър С. Съдията обяви, че подсъдимият е нарушил закона, защото е „искал да прави бизнес“, а не защото е „искал да работи за разузнавателните служби“.

През 2014 г. ЕС забрани доставките на стоки и технологии с двойна употреба за Русия, предназначени за получатели в сектора на отбраната.

Санкциите бяха заради незаконната анексия на Крим.

Тези стоки попадат в десет категории: ядрени материали и оборудване, специални материали и свързано с тях оборудване, обработка на материали, електроника, компютри, телекомуникации и информационна сигурност, сензори и лазери, навигация и авионика, морски технологии и авиация, космически и двигателни системи.


loading...