израелски резервисти

Стотици израелски резервисти излязоха на марш в Тел Авив в сряда, заплашвайки да откажат доброволческата си служба, ако правителството продължи да изпълнява противоречивия си план за ограничаване на властта на Върховния съд.

Стремежът на националистическо-религиозната коалиция на премиера Бенямин Нетаняху да лиши съда от някои от правомощията му предизвика масови протести в Израел и дълбока загриженост сред съюзниците, включително Съединените щати.

Протестите се засилиха с наближаването на ратификацията, докато един министър от кабинета каза, че правителството може да преосмисли поляризиращия си стремеж за преразглеждане на съдебната система, ако протестите ескалират.

Протестиращите резервисти са от някои от най-елитните формирования на армията, включително бойни пилоти и части от силите за специални операции. Те привлякоха особено внимание, предизвиквайки тревога от началниците на отбраната, притеснени, че протестите рискуват да застрашат националната сигурност.

Правителството и неговите поддръжници настояват, че тези промени са необходими, за да се контролират активистки съдии, които се вмешават в политическите сфери. Въпреки това опонентите на промените твърдят, че те подкопават демократичните ценности на страната и нарушават неофициалното споразумение между правителството и въоръжените сили.

„Всеки войник, който застрашава живота си и отива на мисии, прави това за държава, която се определя като еврейска и демократична“, каза той пред Ройтерс. „Но ако извадите едно от тях, ако страната престане да бъде еврейска или демократична, тя вече не е страна, която може да бъде защитена“, каза каза Рон Шерф, подполковник в разузнавателното звено на Генералния щаб, който е в резерва от 23 години.

Организаторите на протеста показаха на Ройтерс 300 писма от военни лекари, които са казали, че няма да служат, и споделиха писмо, подписано от 750 резервисти в специалните части, в които се казва, че няма да се явят на служба, ако законодателството бъде прието. Въпреки че автентичността на подписите не може да бъде независимо проверена, организаторите уверяват, че всеки подпис е бил внимателно проверен.

Един 30-годишен капитан от резерва, който отказа да назове името си преди протеста, каза, че разполага със списък с повече от 1000 подписа на резервисти, които обещаха да прекратят доброволческата си служба.

Отказът на резервистите да се явят за служба не е нарушение на военния или гражданския закон и не подлежи на наказание. Обаче резервистите са посочили, че ако страната се окаже в извънредно положение, те ще се отзоват на спешни повиквания.

Главнокомандващият на израелската армия, Херци Халеви, определи системата с резервисти като критична и предупреди, че призивите за отказ могат да доведат до сериозни последствия.


loading...