Израел блокада

Израел ще удължи националната блокада поне до края на седмицата, съобщава RT. Предстои властите да начертаят следващите стъпки към постепенно разхлабване на мерките въпреки предупрежденията на израелския финансов министър, че водената до момента политика е тласнала малките фирми към колапс.

Пълната блокада на страната беше наложена отново през септември заради ръста на новозаразени с коронавирус. На проведеното извънредно заседание тази нощ Щабът за борба със заразата реши, че строгите мерки ще останат в сила до неделя включително.

За да се вземе решението за облекчаване на ограниченията и постепенно излизане от блокадата, ще е необходимо да бъде отчетен постоянен спад на заболеваемостта, а постигането на това ще отнеме няколко дни, заявиха от Министерството на здравеопазването след проведената среща.

По време на блокадата правителството отхлаби мерките, позволявайки на близки роднини да изминат повече от един километър, за да присъстват на сватба, както и отмени забраната за професионалните спортисти да тренират.

Заседанието на кабинета доведе до разгорещени дебати, на които финансовият министър Израел Кац предупреди, че „малкият бизнес се срива“ под натиска на блокадите и подчерта, че разрешението предприятията да отворят отново допринася съществено за икономиката.

Предстои на нова среща в четвъртък да бъде обсъдено отпадането на мерките, включително планове за отваряне на рзаведения, училища и авиокомпании, чието затваряне доведе до седмици на антиправителствени протести в цялата страна.

loading...