Израел и Палестина
Снимка: hosny salah от Pixabay

Израелската армия (ИД) извърши обстрел на складове с оръжия, разположени в цивилни сгради в ивицата Газа, предаде БГНЕС.

Военните предупредиха цивилните за опасността и ги посъветваха да стоят далеч от съоръженията на „Хамас“, предаде ТАСС. „ИД атакуват складовете за оръжие, скрити в цивилните структури в Газа“, се каза в съобщение, публикувано в Tуитър преди атаката – заедно с предупреждението цивилните да стоят далеч от обектите.

В отговор, от „Хамас“ изтреляха над 200 ракети срещу израелски територии. Преди атаката, въоръженият клон на „Хамас“ заяви, че е „в процес на изстрелване на 110 ракети към град Тел Авив и 100 ракети към град Беер Шева“.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц коментира, че израелските удари по палестински цели в Газа до момента са „само началото“. „Има много цели, по които да се удари в Газа“, каза Ганц след израелските удари по стотици цели на територията от понеделник вечерта. „Това е само началото“, уточни той. „Терористичните организации бяха силно ударени и ще продължат да бъдат засегнати заради решението им да ударят обратно Израел. Ще върнем мира и тишината в дългосрочен план“, заяви Ганц. На свой ред ръководителят на „Хамас“ Исмаил Хание заяви, че групата е „готова“, ако Израел се стреми към ескалация. „Ако (Израел) иска да ескалира, ние сме готови за това и ако иска да спре, ние също сме готови“, каза в телевизионно обръщение Исмаил Хание, който в момента живее извън ивицата Газа.

Междувременно, най-малко 245 палестинци са били ранени вчера при сблъсъци с израелската армия на Западния бряг, се казва в изявлението на Червения полумесец. „Персоналът на Червения полумесец оказа помощ на 245 палестинци, които бяха ранени днес в сблъсъци с израелската армия на Западния бряг“, се казва в изявлението. Според Червения полумесец, някои са били ранени от използването на гумени куршуми и сълзотворен газ. Сблъсъците в района на Източен Йерусалим продължават от няколко дни. Според Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека, над 1100 палестинци са били ранени при сблъсъци с израелските военни от 7 до 10 май, 915 от тях в Източен Йерусалим и над 200 на Западния бряг. Израелската полиция заяви, че девет от нейните служители също са ранени при сблъсъците. Съветът за сигурност на ООН ще проведе спешно заседание, за да обсъди ескалацията на напрежението в зоната на палестинско-израелския конфликт. Консултациите са насрочени за сряда 09:00 местно време (16:00 българско време).

Ситуацията в зоната на палестинско-израелския конфликт започна да ескалира в средата на април, а на 7 май сблъсъците между израелската гранична полиция и палестинците избухнаха наведнъж на две места в Източен Йерусалим – на Храмовия хълм и в региона Шейх Джара, където, в съответствие с решението на израелския съд, силите за сигурност извършват изселването на няколко арабски семейства, което е придружено от протести на местното население и жестоки сблъсъци, които не са утихнали от края на април. Според палестинските медии израелската полиция насилствено е принудила енориашите да напуснат джамията Ал-Акса, използвайки гумени куршуми, шокови гранати и сълзотворен газ, в резултат на което стотици палестинци са ранени.

 

 


loading...