Израел президент

Исак Херцог положи клетва като 11-ти държавен глава на Израел с обещанието да бъде „президент за всички“.

Херцог положи клетва в Кнесета, като в съответствие с правилата на церемонията, повтори думите след председателя на парламента Мики Леви. След това подписа текста й.

Херцог заменя на висшия държавен пост Реувен Ривлин, чийто мандат продължи 7 години.

След като прие президентството, Херцог обеща да „понижи тона, да намали пламъците и да успокои нещата“ в Израел, въпреки многото разделения в еврейската демократична държава.

„Ще се заема да изпълнявам задачата всяка сутрин да бъда президент на всички. В нормални времена тази задача би звучала почти наивно. За съжаление обаче това не са нормални времена. Това са дни, когато държавността е пометена от поляризация. Дни, в които обединяващият етос и споделените ценности са по-крехки от всякога“, подчерта новият държавен глава на Израел.

Херцог отбеляза двете години и половина на бурни предизборни кампании, които последваха една след друга, в това, което той нарече безпрецедентна политическа криза в държавата. „Това беше криза, която, както ни учи историята на новото време, в миналото е успявала да унищожи нации, които са много по-древни и утвърдени от младата държава Израел, която е само на 73 години“, каза той.

Херцог заяви, че „ще предприеме пътуване между линиите на разделението в израелското общество“ и „ще се стреми да бъде обединител, мост между сълзите“.

В последната си реч пред Кнесета Ривлин избухна в сълзи и предупреди Херцог, че нищо в Израел не може да се приема за даденост. На свой ред Херцог благодари на Ривлин за дългогодишната му служба. „Знаехте как да направите любовта си към тази страна заразна за нейните синове и дъщери. Представяхте Израел с голямо уважение в семейството на нациите, включително през последния месец от Вашия мандат. Болезнено определихте преломните точки в израелското общество. Поставяхте огледало пред нас, дори ако отражението му не винаги беше приятно за всички нас“.

В заключение Херцог пожела на новото правителство на премиера Нафтали Бенет успех.


loading...