израел протести реформа

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

В събота десетки хиляди демонстранти излязоха в Тел Авив и други израелски градове за 22-ра поредна седмица, за да протестират срещу спорен план за реформа на израелската съдебна система, съобщи АФП. Предложенията на правителството за реформа ще ограничат правомощията на Върховния съд и ще дадат на политиците по-големи правомощия при избора на съдии.

През март министър-председателят Бенямин Нетаняху беше обявил „пауза“, за да даде възможност за преговори по реформите, които се движеха в парламента и разделиха нацията.

Израелските медии съобщиха, че близо 100 000 души са се събрали в Тел Авив за протеста в събота. Полицията не предоставя официални данни за броя на демонстрантите.

В петък няколкостотин израелци протестираха пред частната резиденция на Нетаняху в Кесария, северно от Тел Авив, като полицията определи демонстрацията като неразрешена. Бяха извършени най-малко 17 ареста.

„Ще продължим да демонстрираме, за да им покажем, че дори и да спрат с плана за реформи, ние ще останем мобилизирани – те няма да могат да приемат закони тайно“, заяви 55-годишният зъболекар Илит Файн на протеста в Тел Авив в събота.

„За нас е важно да елиминираме възможността Израел да се превърне в диктатура“, добави Арнон Ошри, 66-годишен фермер.

Правителството на Нетаняху – коалиция между неговата партия „Ликуд“ и съюзници от крайната десница и ултраортодоксалните евреи – твърди, че предложените промени са необходими за възстановяване на баланса между правомощията на законодателите и съдебната власт.

Но противниците на плана смятат, че той може да отвори пътя към по-авторитарно правителство.

„Това корумпирано правителство е пълно с изверги, които принизяват страната ни до нивото на държава от третия свят“, каза Ошри.

„На еврейския народ му бяха необходими 2000 години, за да има държава, и ние не можем да я загубим заради група фанатици“.


loading...