Мохсен Фахризаде

Светът трябва да благодари на Израел за убийството на бащата на програмата за ядрени оръжия на Иран Мохсен Фахризаде. Това обяви високопоставен официален представител на Израел пред американския вестник „Ню Йорк таймс“, изтъквайки глобалната заплаха, която подобни оръжия биха представлявали.

Официалният представител на Израел, който в продължение на години е участвал в програмата за проследяване на Фахризаде и е говорил при условие да остане анонимен, е подчертал, че Израел ще продължи да действа за ограничаване на ядрените амбиции на Иран.

Брус Ридел, бивш служител на ЦРУ, който също е говорил пред „Ню Йорк таймс“, нарекъл предполагаемата израелска операция „безпрецедентна“, като добавил, че тя не е показала „никакви признаци за ефективно противодействие от иранците“.

Ридел, който понастоящем е старши сътрудник в Центъра за близкоизточна политика „Сабан“ към Института „Брукингс“, допълни, че Израел е инвестирал значителни ресурси на своите специални служби най-вече за Иран и че това отчасти е причината за успеха му.

Посредством ефективното използване на говорещите перфектно езика фарси сред населението си, Израел е създал мрежи от хора в Иран и бази за операции в съседна държава – като Азербайджан, твърди още Ридел.

Фактът, че Фахризадех е убит осем години след последното убийство, вменено на Израел, показвал, че „играта е в ход или предстои“, изтъкна бившият служител на ЦРУ, като предупреди, че други действия може да са в процес на изработване.

Израел не потвърди официално участието си в нападението с бомба и престрелка в иранския град Абсар, близо до Техеран, в което Фахризадех беше убит.

Високопоставени ирански официални лица, включително външният министър Мохамед Джавад Зариф, настояха, че Израел вероятно стои зад атаката.

„Терористи убиха днес виден ирански учен. Това малодушие – със сериозни индикации за израелска роля – показва отчаяно подстрекателство към война на извършителите“, написа Зариф в профила си в „Туитър“ в петък.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ефективно подхрани слуховете, публикувайки видео в профилите си в социалните мрежи в петък, намеквайки, че „не може да разкаже всичко“ за действията си в подкрепа на израелците през последната седмица.

Вижте още:
Иран обвини Израел в убийството на топ ядрен учен. САЩ и Великобритания пращат войски в регионаСериозни обвинения към Израел отправи Иран. Според президента Хасан Рохани вчера е бил убит изтъкнат…Nov 28 2020skafeto.com

Бившият шеф на ЦРУ Джон Бренан: Задава се нов регионален конфликт!Бившият шеф на ЦРУ Джон Бренан посочи възможните последици от убийството на един от основателите на …Nov 29 2020skafeto.com


loading...