русия нато източния фланг на Алианса
Източник: NATO

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

През следващите няколко месеца НАТО планира да ускори усилията за натрупване на оборудване по източния фланг на алианса и планира да разположи там десетки хиляди войници. Става въпрос за до 300 000 войници. Те ще могат да се притекат на помощ на съюзниците в най-кратки срокове, съобщава Politico.

Целта на подобен ход е да спре Русия да разшири войната извън Украйна. За да го реализира обаче, НАТО трябва да убеди отделните страни да предоставят различни елементи: войници, обучение, по-добра инфраструктура, както и голямо количество скъпи оръжия, оборудване и боеприпаси.

Отбелязва се, че на фона на опасенията относно обема на собствените им запаси от оръжия, възникнали в някои страни, както и спешната нужда на Украйна от голям брой снаряди, съществува риск не всички съюзници от НАТО да допринесат за новите планове на алианса за укрепване на източния регион.

Изданието подчертава, че това е предизвикателство, пред което НАТО се е изправяло в миналото.

източния фланг на Алианса
Източник: DW

Експерти се опасяват, че това може да се превърне в постоянен проблем за алианса, тъй като войната на Русия срещу Украйна продължава втора година.

Докато САЩ и ЕС правят планове за придобиване на повече оръжия, процесът на възстановяване на запасите неизбежно ще отнеме време.