изчезнали животински видове
Снимка: Geran de Klerk on Unsplash

Почти 70 процента от животинските видове на планетата са изчезнали от 1970 г. досега, предадоха световните осведомителни агенции. Това показват данни на Световния фонд за дивата природа (WWF), публикувани в четвъртък, предаде БТА.

Според оценката на организацията между 1970 г. и 2018 г. 69% от популацията на дивата фауна – риби, птици, бозайници, земноводни и влечуги – са изчезнали. Индексът на живата планета се публикува от Световния фонд за дивата природа на всеки две години. Унищожението на естествените хабитати е следствие от развитието на земеделието и остава главната причина за изчезването на видовете според доклада. Следват го свръхексплоатацията и бракониерството. Като трета причина за изчезването на видовете са посочени климатичните промени. Марко Ламбертини, генерален директор на Световния фонд за дивата природа, каза, че ролята на климата набира все по-голяма тежест, при това бързо.

Други причини са замърсяването на въздуха, водата и почвата, както и разпространението на инвазивни видове от хората.

WWF: За половин век 70% животински видове на планетата са изчезнали

Докладът е червена лампа, предупреждение за планетата и за цялото човечество, каза Марко Ламбертини по време на международна онлайн пресконференция. Започваме да разбираме, че ненарушените екосистеми, богатото биоразнообразие и стабилният климат са необходими за гарантиране на бъдещ просперитет и сигурност за нас, нашите деца и децата на нашите деца, допълни той.

Конференцията на ООН за биоразнообразието ще се проведе през декември в Монреал. Предвид приближаването на датата Световният фонд за дивата природа призовава правителствата да използват тази последна възможност за постигане на световно споразумение за спасяване на видовете. Подобен документ за климата бе одобрен в Париж през 2015 г.

За преобръщане на тенденцията към загуба на биоразнообразието и редуциране на климатичните промени докладът предлага интензифициране на усилията по запазване и възстановяване. Друго предложение са бърза декарбонизация на всички икономически сектори и отглеждане и консумация на по-устойчиви храни.

Данните са особено стряскащи за Южна Америка, казва Марк Райт, научен директор на Световния фонд за дивата природа. Средно 94% от видовете там са изчезнали. Този регион традиционно е известен с биоразнообразието си и има решаващо значение за регулацията на климата. Популацията на розов речен делфин в Амазония е намаляла с 65%. Губим битката, каза Райт.

В Европа популацията на диви животни е намаляла средно с 18%. Този процент обаче прикрива екстремните исторически загуби на биоразнообразието от периода преди анализите, каза Андрю Тери, директор по опазването на дружеството на зоолозите в Лондон. Тази организация е партньор на световния фонд за природата. „Естественият свят става празен“, каза Тери.

В Африка индексът показва загуба на видовете от около 66%. В националния парк Каузи Биега, намиращ се в Демократична република Конго, броят на горилите е намалял с 80%. Първата причина за това е ловът, каза Алис Рувиза, директор за Африка в Световния фонд за дивата природа. Тя призовава богатите нации за помощ, за да може да бъде опазена природата в бедните държави.

Кожестата костенурка, рисът, акулообразните, коралите и дървесните жаби са сред най-застрашените видове според доклада.

Индексът на живата планета посочва 5230 вида гръбначни животни, разпространени в 32 000 популации по света.

През 2020 г. научно изследване, публикувано в сп. „Нейчър“, постави под въпрос стойността на този индекс. Изследвайки 14 000 популации на гръбначни видове от 1970 г. насам, авторите заключиха, че 1% са станали жертва на екстремен упадък.

Послание за настъпваща катастрофа може да доведе до безнадеждност, до отрицание или до бездействие, казват авторите на доклада. Те подчертават, че трябва да се използват локални оценки, за да се приоритизира опазването на биоразнообразието.


loading...