https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Икономиката на еврозоната може да изпадне в рецесия по-късно тази година. Според официални данни производството леко се е свило през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт в страните членки на еврозоната, е спаднал с 0,1% през третото тримесечие, в сравнение с предходните три месеца, според Евростат. БВП беше в застой през последните три месеца на 2022 г. и първото тримесечие на тази година.

„Ръстът е едва 0,1% през изминалата година и най-актуалните бизнес проучвания сочат намаляване на активността в началото на четвъртото тримесечие“, коментира Джак Алън-Рейнолдс, заместник-главен икономист за еврозоната в Capital Economics, цитиран от CNN.

Инфлацията продължава да намалява

Нещо по-положително е, че инфлацията продължава да се забавя през този месец, падайки под 3% за първи път от повече от две години. Потребителските цени в еврозоната са се повишили с 2,9% през октомври в сравнение с предходната година. Базисната инфлация се понижи до 4,2% от 4,5% през септември.

ЕЦБ запази лихвените проценти непроменени миналата седмица, което сложи край на серията от 10 последователни повишения на лихвите. Инерцията на икономиката на еврозоната беше засегната от огромното увеличение на цените на енергията, предизвикано от войната в Украйна през февруари 2022 г. Германия усети пълната сила на въздействието, поради своя огромен производствен сектор и зависимост от руския газ по това време. Увеличенията на лихвените проценти допълнително натовариха потребителите и бизнеса.

Дори ако регионът избегне рецесията, икономистите казват, че за възстановяване все още е рано. Може да се каже, че официалните данни за БВП на Германия и Франция подкрепят това мнение.

БВП на Франция нарасна само с 0,1% през третото тримесечие в сравнение с предходните три месец – тогава надмина очакванията на икономистите за растеж с 0,6%. Междувременно производството в Германия леко се сви през третото тримесечие.

Икономиката на Испания продължи да расте, но с по-бавни темпове, отколкото през предходното тримесечие, докато Италия стагнира.

БВП на Ирландия се срина с 1,8%, което допринесе за свиването на еврозоната.