Икономиката на Китай колапс

Икономиката на Китай е пред много голям риск от колапс поради алчността на китайските спекуланти на пазара на недвижими имоти. В понеделник, 15 август, централната банка на Китай намали основния лихвен процент, което представлява второ намаление тази година. По този начин се изтеглят пари в брой от банковата система. Анализаторите смятат, че тази разлика в политиката в сравнение с други големи световни икономики, повишаващи лихвите, е свързана с решимостта на правителството да подкрепи забавящата се икономика, съобщава Reuters.

На 17 август известният инвеститор в недвижими имоти Греъм Стефан сподели в Twitter своята гледна точка за текущото състояние на китайската икономика. Той обяснява, че китайските инвеститори днес изглеждат буквално „обсебени“ от недвижимите имоти, влагайки до 70% от богатството си именно на този пазар.

Поради ненадеждността на китайския фондов пазар, тъй като китайският индекс Shanghai Composite не се е възстановил от своя връх от 2008 година, въпреки утрояването на БВП на страната оттогава, китайските граждани предпочитат да инвестират в недвижими имоти.

Състоянието на сектора на недвижими имоти

„Китайската икономика преживява почти пълен колапс. Близо половин милион клиенти са загубили своите депозити, тъй като банките са отпускали безразборно заеми на строителни предприемачи, които сега са изправени пред лавина от неизпълнения. Ето историята, която китайското правителство не иска да знаете“, казва Стефан.

Според последните данни от сектора средната цена на жилище в Пекин може да достигне до 25 пъти средния годишен доход на хората. За сравнение, в Ню Йорк обикновено достига до 10 пъти.

Икономиката на Китай е на ръба на колапс, заради спекулантите
Един от многото „призрачни градове“ в Китай, в който не живее никои, а жилищните сгради стоят недовършени.

Огромното търсене и високите цени доведоха до това предприемачите да продават предварително жилища, които дори не са построени, използвайки тези пари, за да стартират нови проекти. Така те създават цикъл, подобен на схемата Понци (или финансовите пирамиди от ’90-те години, които добре познаваме в България, бел. ред.).

И тъй като инвеститорите започнаха да просрочват задълженията си, кризата с недвижимите имоти се разпространи към банките, които дават пари за проекти.

„Да дойдат танковете“

Към момента над 400 000 клиенти са станали жертва на подобни дейности, общественото доверие в банковата система е спаднало рязко, а правителството се намесва, за да избегне бягство от банки и ликвидни сривове (масовото теглене ще доведе до фалити подобни на този на КТБ).

Малко известно, поради огромните усилия на ККП да подтисне информацията, че властта изпрати полиция и служби, за да разпръскват многохилядните протести на обикновенните граждани, чийто достъп до спестяванията им в банки бе блокиран, за да не се случи каскада от фалити в китайската банкова система. Това което допълнително вбесява хората, освен загубата на достъп до парите им, е разбирането, че властите използват китайското приложение за проследяване на Ковид болните, за да променят тяхното състояние от „здрави“ на „болни“, което да ги принуди да се карантинират, за да не се събират на протести.

Тези стратегии обаче изглеждат в най-добрия случай съмнителни.

Такова развитие може да доведе до това Китай да пропусне своя темп на растеж на БВП от 5,5% и това е нещо, което инвеститорите трябва да следят много внимателно.

Какво да следим

В заключение, китайските компании имат много инвестиции в акции в САЩ, следователно икономическите проблеми в Китай могат да доведат до разпродажба на тези холдинги.

Независимо от сериозността на кризата в икономиката и риска от колапс заради недвижимите имоти в Китай, инвеститорите трябва да внимават за различни макро тенденции, които се случват по света. Икономиките все още са крехки заради загубите, претърпени по време на блокиранията, заради на Covid-19. Следователно, внезапни разпродажби на пазарите на акции могат да се случат, след като някой нов шок удари пазарите.

Вижте още:
Китай опитва да съживи имотния си пазар за $2,4 трилионаКитай опитва да спаси имотния пазар в страната в момент, когато доверието на потребителите и на бизн…May 27 2022skafeto.com

Още една китайска строителна компания е пред фалит. Дължи над $1 милиардПоредният голям китайски строителен предприемач – Shimao Group, изпадна в дългова криза и не може да…Jul 6 2022skafeto.com

Сорос: Втората най-голяма икономика в света е изправена пред гигантска кризаКитай е изправен пред икономическа криза след като бумът на местния пазар на недвижими имоти приключ…Feb 5 2022skafeto.com

Локдауните в Китай са глобален рискНепоколебимостта на Китай да унищожи напълно Covid-19 чрез поредно блокиране на големи градове и мег…Apr 9 2022skafeto.com


loading...