Икономиката на Китай се разшири с 8,1% през 2021 г., но страната е изправен пред натиск да подкрепи активността, след като управляващата комунистическа партия принуди огромната индустрия за недвижими имоти да намали нарастващия си дълг. Това предаде Асошиейтед Прес.

Растежът във втората по големина икономика в света се понижи до 4% спрямо предходната година през последните три месеца на 2021 г., сочат правителствени данни от понеделник. Това е по-малко от 4,9% през предходното тримесечие и от впечатляващите 18,3% през първите три месеца на 2021 г.

Анализатори предупреждават, че слабото развитие ще се запази и през тази година поради новите огнища от коронавирус и намаляването на дълга. Това може да има глобални последици, като понижи търсенето на стомана, потребителски стоки и други вносни продукти в Китай.

Поднебесната република се възстанови бързо от пандемията, но активността се забави, тъй като Пекин затегна контрола върху заемите в сектора на недвижимите имоти, което доведе до спад в строителството, осигуряващо милиони работни места. Това засили тревогата на потребителите относно разходите, както и безпокойството на финансовите пазари относно възможни неизпълнения от страна на строителните предприемачи.

„Натискът за намаляване на растежа ще се запази и през 2022 г.“, заяви в доклад Томи Ву от Oxford Economics. Според него правителството вероятно ще окаже „политическа подкрепа“, за да задържи годишния растеж над 5%.


loading...