Кристалина Георгиева Китай 2023 прогнозите за световния икономически растеж Кристалина обвинения възстановяване на глобалната икономика Кристалина Георгиева икономика мерките за подкрепа на икономиката

Пандемията, която покори света, ще обърне растежа на икономиката „рязко в негативен“ през 2020 г., предизвиквайки най-големия спад от Голямата депресия от 30-те години на миналия век, казва Кристалина Георгиева, директор на Международния валутен фонд (МВФ), цитирана от Reuters и money.bg.

По думите ѝ, през 2021 г. може да очакваме едва частично възстановяване.

Обновената прогноза на Георгиева е далеч по-мрачна от направеното преди едва няколко седмици предвиждане. Тя припомня, че правителствата по света вече са подготвили стимули за икономиките в размер на $8 трилиона (8000 милиарда!), но това няма да бъде достатъчно.

Най-тежко ще бъдат засегнати възникващите и развиващите се страни, които ще имат нужда от стотици милиарди долари чуждестранна помощ.

„Само преди три седмици очакваме позитивен растеж на дохода на глава от населението за над 160 от нашите членове през 2020 г. Днес очакваме, че над 170 от страните ще преминат през отрицателен растеж тази година“.

Ако пандемията покаже признаци на остро забавяне през второто полугодие, МВФ очаква частично възстановяване на икономиката през 2021 г. Ситуацията обаче може да стане и по-лоша, предупреди Георгиева.

Новият коронавирус, който се появи за първи път в Китай през декември, обиколи света и вече зарази над 1,41 млн. души и уби над 83 хил.

Георгиева посочва, че макар пандемията да удря и богатите, и бедните страни, много държави в Африка, Азия и Южна Америка са в по-висок риск заради слабите им здравни системи. При тях е по-трудно и въвеждането на мерки за физическа дистанция.

Инвеститорите вече изтеглиха и над $100 млрд. от тези икономики, над три пъти повече в сравнение с финансовата криза. Със срива на цените на суровините, възникващите и развиващи се икономики ще се нуждаят от трилиони долари, за да се спасят.

Георгиева посочи, че МВФ е готова да раздаде заеми в размер на $1 трлн., а институцията вече е одобрила спешно финансиране в размер на $100 млрд. за над 90 държави.
Обратно към 50-те години: Прогнози за света след COVID-19Прогнозирането е лоша идея в най-добрите времена, а сега в никакъв случай не са най-добрите времена.…Apr 8 2020skafeto.com


loading...