Икономическият ръст в света военен данък Световната банка ваксини Възстановяването на световната икономика

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Икономическият ръст в световен мащаб ще се забави през 2023 г. до най-ниското си ниво от финансовата криза през 2008 г. Това прогнозира Световната банка, на фона на по-високите лихвени проценти и инфлацията. Очакванията са за забавяне на глобалния икономически ръст до 2,1% тази година от 3,1% през 2022 г., като се набляга на значително забавяне през втората половина на годината, пише Yahoo Finance.

Този темп на растеж се доближава до наблюдавания по време на финансовата криза от 2008 г., въпреки че сега се очаква ръстът в развитите страни да бъде по-висок, отколкото тогава.

Икономическият ръст в развиващите се пазари обаче ще бъде по-слаб.

Световната Банка понижи перспективите си за почти всички развити икономики и намали прогнозите за растеж за 70% от нововъзникващите пазари. До края на 2024 г. се очаква ръстът в развиващите се икономики да бъде с около 5% под нивата, прогнозирани в началото на пандемията.

Ръстът в по-развитите икономики вероятно ще се забави до 0,7% тази година – от 2,6% през 2022 г., се казва в доклада.

Заради продължаващото въздействие на рязкото покачване на лихвените проценти, икономиката на САЩ ще се забави до 1,1% през 2023 г. от 2,1% през 2022 г. След това да ще има спад до 0,8% през 2024 г..

След поредица от банкови фалити, които затегнаха кредитирането, по-високите разходи за заеми свиват потребителските разходи.

Прогнозите за еврозоната са ръстът да се забави до 0,4% през 2023 г. от 3,5% през 2022 г., най-вече заради затягането на паричната политика и по-високите цени на енергията.

Световната банка предупреждава, че глобалният ръст може да бъде дори по-слаб от очакваното, ако инфлацията продължи и доведе до вдигане на лихвени проценти.

По-високите лихвени проценти са проблем за нововъзникващите пазари, които вече се сблъскаха със сътресенията от пандемията и руската инвазия в Украйна.

Досега повечето нововъзникващи пазари са претърпели само ограничена вреда от неотдавнашната банкова криза, която дойде от по-богати места като САЩ, но новият доклад на Световната банка посочва, че тези пазари сега „плуват в опасни води“.