икономически инструменти
Снимка: Darla Hueske on Unsplash

Продоволствената криза в Русия е „друга част от бруталния начин за водене на напълно непредизвикана война“, но Съединените щати не планират да използват военни ресурси за износ на зърно от Украйна. Това заяви говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби, цитиран от „Укринформ“.

В момента те (Русия – бел.ред.) използват икономически инструменти, превръщайки храната и икономическата помощ (за бедните страни) в оръжие, подчерта той.

Според Кърби обаче това не трябва да е изненада, „защото те използват всичко останало като оръжие, включително лъжи и информация“.

Същевременно той отбеляза, че САЩ не възнамеряват да използват свои „военни ресурси или активи“, за да помогнат за износа на зърно от Украйна.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова да допринесе за разрешаването на продоволствената криза, но едва след като бъдат премахнати политически мотивираните санкции.

Преди дни външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис посочи, че военни кораби на НАТО могат да бъдат използвани за транспортиране на зърно от Украйна до страните, които се нуждаят от износа.

От своя страна Киев нарече „изнудване на цялата международна общност“ думите на руския заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, че Москва може да обмисли вдигане на блокадата на пристанищата в Черно море в замяна на отмяна на част от антируските санкции.

Вижте още:
Индия забранява износа на пшеницаИндия забранява износа на пшеница. Това съобщиха от Главното управление на външната търговия на Мини…May 14 2022skafeto.com

Цената на пшеницата скочи рязко, след като Индия забрани износаЦената на пшеницата на международните пазари скочи, след като Индия забрани износа на основни зърнен…May 16 2022skafeto.com


loading...