Китай масивен локдаун

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Икономическото възстановяване на Китай е възпрепятствано от влошаващия се спад в сектора на имотите, като най-новите данни вероятно няма да покажат признаци за възстановяване на ръста на икономиката.

Очакванията са данните на покажат умерено увеличение на индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите в дълготрайни активи през юли. Инвестициите в имоти вероятно са намалели, като опасенията от дългова криза при един от най-големите строителни предприемачи и евентуален спад продажбите на жилища възпират възстановяването на сектора.

В някои части от страната се наложи да се преустанови строителната дейност, заради неблагоприятните климатични условия там, пише Bloomberg.

Ето кои са ключовите фактори, които могат да окажат негативни влияние на растежа на Китай:

Имотна криза

Инвестициите в имоти вероятно са се свили още повече през юли, което ще доведе до спад през първите седем месеца на годината до 8,1% в сравнение със същия период на миналата година, според икономисти, анкетирани от Bloomberg. През първите шест месеца на годината спадът беше 7,9%.

Ннякога най-големият строителен предприемач , в частния сектор в Китай Country Garden Holdings е на път да стане един от многото с неизпълнени задължения като China Evergrande Group.

Ниски инвестиции

Инвестициите в дълготрайни активи като имоти, инфраструктура и производство ще нараснат с 3,7% през периода януари-юли, със сходен темп като през първата половина на годината. Инвестициите в инфраструктура вероятно ще са същите. Строителната дейност обаче остава доста приглушена, както се вижда от спада в данните за продажбите на строителна техника.

Прекъсвания в производството

Индустриалното производство вероятно се е увеличило с 4,3% през юли спрямо предходната година, докато през предходния месец ръстът беше 4,4% през предходния месец.

По данни от последните проучвания има свиване на производствената активност в Китай през юли, на фона на спада на новите поръчки. Износното търсене остава слабо, както се вижда от данните на Южна Корея, лидер в световната търговия.

Производството във фабриките също беше засегнато миналия месец от страшните наводнения в югозападната част на страната и в северните региони, които нарушиха логистиката, принудиха хората да се евакуират и затвориха доста мини.

Екстремните горещини пък застрашиха доставките на памук, който е важен компонент в текстилния сектор, и принудиха някои региони, които разчитат на хидроенергия, да ограничат доставките на енергия за индустрии с високо потребление като цимент и стомана.

Рекордна младежка безработица

Още един сериозен проблем в Китай е нивото на безработица за хората на възраст от 16 до 24 години, което достигна рекорд от 21,3% през юни. Националното статистическо бюро предупреди, че цифрата за юли вероятно ще бъде още по-висока. Очаква се рекорд от близо 12 милиона студенти да завършат колежи и университети тази година, наводнявайки пазара на труда.

Китайските компании наемат кандидати за работа с най-малко една година трудов стаж, като търсенето на току-що завършили е намаляло със 72% между 2018 г. и 2023 г., според анализ на около 5 милиона обяви за работа от консултантската компания MetroDataTech.

Без намаляване на лихвите

Централната банка се движи предпазливо по отношение на лихвените проценти, за да не оказва натиск върху вече слабия юан и да стимулира повече изтичане на капитали.