икономическото неравенство

Пандемията от коронавирус изостря икономическото неравенство в Съединените щати независимо от факта, че данъците на милиардерите са се увеличили през този период, съобщава „Спутник“.

Според проучване на Института за политически изследвания американските милиардери са увеличили богатството си с 282 млрд. долара по време на епидемията.

„Между 18 март и 10 април 2020 г. над 22 милиона души загубиха работата си, като равнището на безработица нарасна до 15%. За същите три седмици богатството на американските милиардери се е увеличи с 282 млрд. долара, което е почти 10% печалба“, посочва се в изследването.

Между 1 януари и 10 април тази година осем от най-богатите американци – Джеф Безос, Илън Мъск, Макензи Безос, Ерик Юан, Стив Балмър, Джон Алберт Собрато, Джошуа Харис и Роко Комисо, са спечелили над 1 млрд. долара.

Институтът дава за пример изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос – най-богатият човек в света според „Форбс“, чието богатство се е увеличило с около 25 млрд. долара от началото на годината. Това е с 1,1 млрд. долара повече от целия БВП на Хондурас, сочи институтът.


loading...