Илон Мъск разплата

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Откъдето и да го погледнем, Илон Мъск не е традиционалист. Със своите компании и бизнес идеи милиардерът се опитва да промени настоящето и да изгради бъдещето, правейки го по свой вкус и без да се съобразява много-много какво говорят и мислят другите. И тъй като плановете му са наистина грандиозни, надали ще му стигне този живот, за да ги осъществи докрай.

Тук идва въпросът кой ще наследи Tesla, SpaceX, Neuralink и другите начинания на Мъск. Първият и най-логичен отговор, който изниква в съзнанието ни, е неговите деца. Но той отново има малко по-различно виждане.

Както не един и двама доста успешни и богати хора в последните години, и Мъск не смята да подари наготово бизнеси, акции и милиарди на своите наследници, които на този етап са цели девет на брой.

В интервю за The Wall Street Journal предприемачът заяви, че не планира да предаде юздите на управление в ръцете на потомството си, ако те не проявяват „интерес, склонност или способност“ да ръководят. За него това е голяма грешка, която няма да направи.

Мъск допълни още, че към този момент той има хора, на които гласува доверие да поемат правомощията му, ако нещо се случи с него. И всички на ръководни длъжности в компаниите му са наясно с това, за да не стават обърквания при непредвидени ситуации.

За него този ход е по-логичен от това да остави в ръцете на незаинтересованите си деца акции за милиарди и важни за цялото човечество проекти. И заяви, че наследството за него е един от най-големите проблеми от векове, защото за него то не бива да се основава само на семейни връзки, а предимно на интереси и способности.

Е, ако някое от децата му реши да последва стъпките му и да продължи делата му, проявявайки истински интерес и умения, то тогава може да му гласува доверие. Но за момента Мъск не е в особено добри отношения с най-големите си наследници, които пък сякаш нямат никакво намерение да бъдат част от бизнес делата му, предава Business Today.

Засега най-често виждаме най-малкия син на милиардера X Æ A-Xii заедно с него в комплексите на SpaceX и Tesla. Но ще трябва да мине доста време, ако той реши да продължи започнатото от баща си. А дотогава Мъск може само да се надява на дълголетие, за да свърши всичко, което си е наумил.