имигранти Одрин

Стотици имигранти се опитаха да преминат нелегално турско-гръцката граница при Пазаркуле, край Одрин, но бяха спрени от гръцките граничари. Премиерът Кириакос Мицотакис бе категоричен, че страната му няма да „толерира“ повторни такива опити, предаде БНР.

Мигранти направиха опит да влязат по сухопътната граница и бяха отблъснати със сълзотворен газ от силите на реда. Части на армията и полицията охраняват цялата граница, както и поречието на река Марица. „Гърция няма да толерира нелегално преминаване“, заяви премиерът Мицотакис.

Той заяви в Туитър, че Гърция „не носи никаква отговорност за трагичните събития в Сирия и няма да понася последиците от решения, взети от други“. По-рано днес Гърция съобщи, че е затворила граничния контролно-пропускателен пункт „Кастаниес“ на сухопътната граница с Турция заради струпване от турска страна на значителен брой мигранти и бежанци с намерение да влязат в Гърция. В. „Катимерини“ посочва, че силите, охраняващи североизточната сухопътна граница с Турция, са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат около 500 бежанци и мигранти, които се опитвали да влязат в страната.

Гърция затяга граничната охрана в района под преките разпореждания на началника на Генералния щаб. На морската граница в Егейско море също е засилена охраната с гръцки сили и с части на европейската агенция по контрол на границите „Фронтекс“. Медиите съобщават, че правителството е изпратило към гръцките острови военни кораби, които да блокират влизането на нелегални мигранти.

Кореспондентите на гръцките медии от Турция съобщават за хиляди мигранти, които турските власти принуждават да влязат в Гърция. Гръцките опозиционните партии настояват да се свика извънредна среща на върха на европейските лидери. Мигранти и бежанци започнаха да се събират на гръцко-турската граница, след като Турция предупреди, че ще пусне хиляди бежанци, блокирани в страната след споразумението между Анкара и ЕС от 2016 г., да тръгнат към Европа. Решението идва след ескалация на конфликта в сирийската провинция Идлиб, където снощи бяха убити 33 турски войници.
Ройтерс: Нова вълна бежанци идва към Европа!Турция е решила повече да не спира сирийските бежанци да достигат до Европа по суша и море, съобщи „…Feb 28 2020skafeto.com

loading...