https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Икономиката на Индия ще нарасне до 40 трилиона долара до 2047 г., от сегашните 3,5 трилиона долара.Тази прогноза направи най-богатият човек в Азия, ръководителят на Reliance Industries, Мукеш Амбани (с богатство 92,8 милиарда долара според Forbes, 15-то място в света), съобщава Hindustan Times.

Според него, потребностите на Индия от енергоносители ще се удвоят до края на десетилетието, така че за да поддържа такъв висок икономически растеж, страната ще се нуждае от „огромни количества енергия – чиста, зелена енергия, която не „задушава“ природата в името на човешкия прогрес“.

В тази връзка Индия е изправена пред три въпроса, смята Амбани. По думите му, енергийният преход е най-важният фактор за превръщането на Индия в глобален лидер при екологичното, устойчиво и приобщаващо развитие.

Индия, с население от 1,4 милиарда души, е една от най-бързо развиващите се икономики в света и може да постигне статут с високи доходи до 2047 г., според доклад на Световната банка.

Растежът на страната през последните две десетилетия доведе до постигане на значителен напредък при намаляването на крайната бедност в страната. За периода от 2011 г. до 2019 г. в Индия намаля наполовина дела на населението, живеещо в крайна бедност (с по-малко от 2,15 долара на човек на ден). Обаче темпът на намаляване на бедността се забави през последните години, особено по време на пандемията от Covid-19, се отбелязва в документа на Световната банка.

А според пpoгнoзaта на диpeĸтopа пo пpoyчвaниятa нa пaзapитe зa Aзиaтcĸo-Tиxooĸeaнcĸия peгиoн нa ЈРМоrgаn, Джeймc Cъливaн, тpeтaтa пo гoлeминa иĸoнoмиĸa в cвeтa cлeд чeтиpи гoдини, т.e. пpeз 2027 г. щe cтaнe Индия. Πpи тoвa, дo 2030 гoдинa нeйният бpyтeн вътpeшeн пpoдyĸт (БBΠ) пoчти щe ce yдвoи cпpямo ceгa, дo 7 тpилиoнa дoлapa.