https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Конституционният съвет на Франция разреши на правителството на Еманюел Макрон да продължи да прилага закона за видеонаблюдение с изкуствен интелект за големи събития като Световната купа по ръгби през 2023 г. и Олимпийските и Параолимпийските игри през 2024 г. в Париж, съобщи РФИ.

Деветчленният орган, който се произнася по конституционни въпроси, е помолен да прецени дали законът за сигурността на Олимпийските игри, приет от Националното събрание на 12 април, трябва да остане в сила.

Повече от 60 депутати от опозицията призоваха за преразглеждане на новите правила, отстоявани от министъра на вътрешните работи Жералд Дарманин и министъра на спорта Амели Удеа-Кастера.

Критиците настояваха, че законодателството, което позволява на камерите – някои от тях на дронове и самолети – да захранват алгоритми, предупреждаващи властите за потенциални опасности като струпване на тълпи или изоставени чанти, е твърде груба намеса в личния живот.

„То сериозно нарушава основните свободи да идваш и да си тръгваш, да демонстрираш и да изразяваш мнение“, твърдят те в своето изложение до съда.

Но като огромна подкрепа за правителството, съдът заяви, че министрите на Макрон са се опитали да осигурят обществената сигурност.

„За да се постигне конституционната цел за предотвратяване на нарушения на обществения ред, законодателят може да разреши алгоритмичната обработка на изображения, събрани чрез система за видеозащита или камери, инсталирани на въздухоплавателни средства“, заяви съветът.

Новият закон ще се прилага експериментално при спортни, развлекателни или културни събития с участието на повече от 300 души до 31 март 2025 г.

„След това съответствието на тази мярка с конституцията може да бъде разгледано отново“, заяви Конституционният съвет.

„Това ще бъде изпробвано на концерти, фестивали, състезания и Световната купа по ръгби – така че французите ще бъдат морските свинчета, които ще научат алгоритъма“, заяви пред RFI Ноеми Левен, правен съветник в групата за цифрови права La Quadrature du Net.

В сряда съветът също така даде зелена светлина на френските антидопингови органи да извършват сравняване на генетични пръстови отпечатъци и изследване на генетичните характеристики на даден спортист, когато се опитват да проследят измамници.

Панелът заяви, че властите ще трябва да гарантират, че при регистрацията си за олимпийските игри спортистите разполагат с достатъчно информация, за да са сигурни, че приемат възможността да бъдат подложени на този вид тест.

„Правото на неприкосновеност на личния живот изисква особена бдителност при анализа и обработката на генетичните данни на дадено лице“, заяви съветът.