инфлацията в Испания

За юни инфлацията в Испания на годишна база се забави до 1,9%, от 3,2% за май на годишна база. Такива предварителни данни публикува Националният статистически институт на страната, съобщават испански медии.

Прогнозната годишна инфлация при индекса на потребителските цени за юни 2023 г. е 1,9%, уточняват от ведомството. Това е най-ниският показател за темпа на инфлацията в Испания от април 2021 година.

От статистическия институт обясняват тази благоприятна за потребителите и икономиката на Испания тенденция, със забавяне на растежа на цените на горивата, на електроенергията, храните и безалкохолните напитки.

В тази връзка от Министерството на икономиката на страната посочват, че „Испания стана първата голяма икономика в еврозоната, която намали инфлацията до нива под 2%“.

През юли 2022 г. инфлацията в Испания достигна впечатляващите 10,8%, което беше най-високият показател от 1984 г. насам.

Вижте още:
Жегата в Испания чупи температурни рекордиИспания регистрира най-горещата си пролет в историята и втората най-суха досега. Това съобщи Асошией…Jun 7 2023skafeto.com

Испания генерира над 50% от енергията си от ВЕИИспания е на път да генерира над половината от енергията си от възобновяеми източници и то още тази …Jun 9 2023skafeto.com


loading...