Сделките с недвижими имоти
Снимка: Stefan Popov on Unsplash

Средните лихви по ипотечните кредити в Европа растат бързо, сочат данните на анализ направен на база данните на редица централни банки в региона. Според проучване, на 35 регулаторни органи лихвените проценти по жилищните кредити са достигнали многогодишни върхове в 20 европейски държави, като най-голямото им увеличение от януари е в Молдова и Полша.

Анализатори смятат, че причината за тази ситуация е ръстът на инфлацията в Европа, който е резултат от енергийната криза и активната работа на „печатната преса“. На този фон експертите очакват по-нататъшен ръст на лихвите по жилищните заеми в региона.

Ипотечни рекордьори

Най-високите средни лихви по този тип заеми през август са установени в Молдова, където цената на ипотечните кредити достигна максимума от май 2016 г. от 12,53%. Второто място сред европейските страни е заето от Полша. Там ставката се е повишила до 9,2% годишно, което е рекорд от 17 години. Унгария затваря челната тройка с цена на жилищните кредити от 8,46%, което е най-високото от 2015 г. насам.

Малко изостава от лидерите България, където банките през август са предлагали ипотеки на жителите при средна лихва от 8,26%. Над 5% се повишиха в Швеция и Румъния.

Най-ниските ставки в края на лятото са в Австрия, Франция, Финландия и Малта – на ниво 1,58-1,98%. Въпреки толкова ниската цена на ипотеките, в първите 2 страни те се повишиха до върхове от началото на 2017 г. А финландските банки предлагат жилищни заеми на най-високите лихви от май 2014 г.

Останалите страни показват средна цена на заемите за закупуване на жилище в района на 2-5%. В редица от тези държави обаче са постигнати многогодишни рекорди. Така лихвите във Великобритания и Естония се върнаха на нивата отпреди десетилетие. В Люксембург и Германия цената на ипотеките достигна най-високите нива от 2013 г. насам, в Гърция – от август 2014 г., в Литва – от началото на 2015 г. В Холандия, Португалия и Белгия банките повишиха лихвите по жилищните кредити до най-високите си нива от 2016 г. А Черна гора, Сърбия и Словакия постигнаха най-високите разходи за жилищни кредити от четири до пет години.

Как са се променили ипотеките

От началото на годината най-много са повишили ставката Молдова и Полша, където е нараснала съответно с 4,97 и 4,5 процентни пункта. Осезаемо нараства процентът и в Унгария – ръст от 3,79 процентни пункта, в Румъния – 2,09 и във Великобритания – 2,07.

В същото време банките в редица страни действаха по-малко грубо, като увеличиха лихвите по ипотечните кредити само с 1-2 процентни пункта, включително Германия, Латвия, Люксембург, Холандия, Португалия, Словакия, Финландия, Чехия и Швейцария.

Съвсем малко, до 1 процентен пункт, са се увеличили лихвите по жилищните кредити в Австрия, Албания, Белгия, Босна и Херцеговина, Гърция, Дания, Испания, Литва, Норвегия, Сърбия, Словения, Франция, Хърватия, Черна гора, Естония и Малта.

Има сред европейските страни, които вървят срещу тенденцията. Така Кипър успя да запази непроменен от началото на годината процент по ипотечните кредити с фиксирана цена. А в Ирландия, Северна Македония, България и Швеция процентите, напротив, намаляват в рамките на 0,01-1 процентни пункта.

В същото време през последния летен месец молдовските банки увеличиха най-много лихвите по жилищните кредити – с 0,88 процентни пункта. В Латвия, Унгария и Полша ръстът е 0,4-0,53 процентни пункта, Словакия, Швейцария, Албания, Дания и Естония – в рамките на 0,31-0,35%.

Напротив, през август цената на ипотечния кредит беше намалена от банките в Северна Македония, Швеция и Босна и Херцеговина.

Причини за растеж: криза и ръст на лихвата на ЕЦБ

„Поскъпването на ипотечните кредити в страните от ЕС се обяснява с повишаването на основната лихва на Европейската централна банка (ЕЦБ), която започна да я повишава през юли 2022 г. и още през септември я доведе до рекордните за 11 години 1,25 % годишно“, казва Валери Пивен, ръководител на групата за оценка на финансовите институции в ACRA.

Действията на ЕЦБ са опит за ограничаване на инфлацията, която се покачва от началото на 2021 г. и достигна исторически връх от 9,9% през септември. „Регулаторът е принуден да повиши нивото на лихвените проценти, за да предотврати необратим скок на инфлацията“, посочват анализатори от BCS World of Investments.

Високата инфлация в ЕС е резултат от енергийната криза, както и от „прекомерната ликвидност във финансовата система, която беше инжектирана бързо по време на пандемията“. Според ЕЦБ от пролетта на 2020 г. до септември тази година паричната база в еврозоната се е удвоила до повече от 6 трилиона евро. Инфлацията е двигател на растежа на ипотечните лихви в други страни от ЕС.

„Като се има предвид, че инфлацията в еврозоната е доближила 10%, е вероятно по-нататъшно увеличение както на ставката на ЕЦБ, така и на лихвите по ипотечните кредити“, заключава Пивен.

Вижте още:
БНБ публикува прогнозите си за брутния вътрешен продукт и инфлацията в странатаСпоред септемврийската макроикономическа прогноза на БНБ базисният сценарий предвижда растежът на ре…Oct 15 2022skafeto.com


loading...