иран маае
Иранският президент Хасан Рухани и ръководителят на Иранската организация за атомна енергия (AEOI) Али Акбар Салехи в атомната централа в Бушер през 2015 г.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Иран са постигнали споразумение за решаване на „най-спешния въпрос“ между тях, което поражда надежди за нови разговори за сделка със Запада, предаде „Ройтерс“.

Ръководителят Рафаел Гроси постигна споразумението в последното си пътуване до Техеран, което той определи като „конструктивно“.

То идва преди заседанието на 35-членния съвет на управителите на неговата агенция тази седмица, на което западните сили заплашваха да поискат резолюция, критикуваща Иран за каменни стени на МААЕ. Такъв документ обаче още повече би усложнил диалога с Техеран.

Обслужването на оборудването за наблюдение ще започне „в рамките на няколко дни“, каза Гроси, като добави, че дори камерите, повредени и премахнати от цех за центрофугиране, жертва на предполагаема саботаж през юни, ще бъдат заменени.

Координаторът на сегашните ядрени преговори, политическият директор на Европейския съюз Енрике Мора, написа в Twitter, че споразумението „дава пространство за дипломация“, като добави, че е от решаващо значение преговорите да се възобновят възможно най-скоро.

Припомняме, че в началото на септември Иран отказа на международните инспектори достъп до някои ирански лаборатории и производства, свързани с ядрената програма на Техеран и блокира разследването за следи от радиоактивни частици в някои обекти на територията на страната. Това се казва в два поверителни доклада на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирани от „Уолстрийт джърнъл“ и радио „Свободна Европа“.

Според оценките на МААЕ, Иран вече разполага с 10 килограма уран, обогатен до 60 процента. За създаване на ядрено оръжие е необходим уран, обогатен до 90 процента.

Вижте още:
Взривът в иранското съоръжение за обогатяване на уран е причинен от бомбаВзривът в иранското съоръжение за обогатяване на уран в Натанз, който беше приписан на Израел, е при…Apr 13 2021skafeto.com

В Близкия изток скоро ще умират от жаждаФериботите, които някога са акостирали край малките острови на иранското езеро Урмия, сега са пълни …Aug 30 2021skafeto.com


loading...