иран обогатяват уран

В Иран влезе закон, който позволява на учените да обогатяват уран до нивото от 20%, което е в нарушение на ядреното споразумение със световните сили, информира ДПА. В момента Иран обогатява уран до ниво под 5%, въпреки че споразумението от 2015 г. ограничава до 3,67%. За създаването на атомна бомба е необходимо ниво на обогатен уран около 90%.

Новият закон позволява годишно производство от 120 килограма на ниво 20%. Също разрешава на Организацията за атомна енергия на Иран да произвежда на месец по 500 килограма уран с по-малка обогатеност. Според влязлото в сила законодателство атомната агенция също е инструктирана да улесни създаването на по-бързи центрофуги, така че да могат да бъдат пуснати в употреба в най-малко два ядрени обекта.

В интервю за АФП генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви, че Иран нищо няма да спечели, ако прекрати инспекциите в ядрените си обекти. Той направи коментара в отговор на призиви на ирански депутати да се прекратят инспекциите след убийството на иранския ядрен учен Мохсен Фахризаде.

В същото време АП съобщава, че иранският парламент е близо до окончателно прокарване на законопроект, който предвижда прекратяване инспекциите на ООН в ядрените обекти на страната.

IRNA информира, че 251 депутати в 290-местната камара са гласували в подкрепа на законопроекта, след което много депутати започнаха да викат „Смърт на Америка!“ и „Смърт на Израел!“.

Законопроектът дава три месеца на европейските страни да отменят санкциите върху ключовия петролен и газов сектор и да възстановят достъпа до международната банкова система.

Проектозаконът трябва да бъде одобрен на още едно гласуване в парламента, както и от Съвета на пазителите.

Вижте още:
ЕС призована да възстанови ядрената сделка с ИранФранция, Германия и Великобритания трябва бързо да създадат пътна карта за връщане към изпълнение на…Dec 1 2020skafeto.com

Светът трябвало да благодари на Израел за операцията срещу иранския физикСветът трябва да благодари на Израел за убийството на бащата на програмата за ядрени оръжия на Иран …Nov 30 2020skafeto.com

Иран обвини Израел в убийството на топ ядрен учен. САЩ и Великобритания пращат войски в регионаСериозни обвинения към Израел отправи Иран. Според президента Хасан Рохани вчера е бил убит изтъкнат…Nov 28 2020skafeto.com

Бившият шеф на ЦРУ Джон Бренан: Задава се нов регионален конфликт!Бившият шеф на ЦРУ Джон Бренан посочи възможните последици от убийството на един от основателите на …Nov 29 2020skafeto.com

loading...