иран ядрена програма

Ислямска република Иран е рестартирала своята ядрена програма, като започна да инжектира уранов газ в центрофуги в ядрения обект „Фордо“, съобщи държавната телевизия, цитирана от АП.

Това е поредният ход на Ислямската република, който води до нарушаване на ядрената сделка от 2015 г.

Иранската държавна медия информира, че от днес е започнато инжектирането на уранов газ в усъвършенствани центрофуги в ядрения обект „Фордо“. Намеренията на Техеран бяха оповестени още вчера от президента на Иран Хасан Рохани. Отбелязва се, че инспектори от Международната агенция за атомна енергия са уведомени за мерките.

Съвместният всеобхватен план за действие (JCPOA) от 2015 г. забранява на Иран да обогатява уран във „Фордо“, използван само като изследователски център.

Хасан Рохани потвърди в „Туитър“, че е започнало обогатяването на уран във „Фордо“. Той отбеляза, че скоро обектът за обогатяване на уран ще заработи на пълни обороти.

Четвъртата стъпка на Иран за намаляване на ангажиментите към JCPOA с инжектиране на газ в 1044 центрофуги започна днес. Благодарение на политиката на САЩ и на техните съюзници „Фордо“ скоро ще заработи на пълни обороти“, написа Рохани в социалната мрежа.

САЩ обвиниха Техеран в „ядрено изнудване“, докато премиерът на Израел Бенямин Нетаняху повтори, че няма да позволи Ислямската република да се сдобие с ядрени оръжия.

ЕС обяви, че е обезпокоен от решението на Иран.

Иран рестартира своята ядрена програма

„Фордо“ се намира на 25 километра североизточно от свещения за шиитите град Кум. Обектът е защитен от планини и противовъздушни оръжия и други укрепления. Той е с размер на футболно игрище, достатъчно голям, за да побере 3000 центрофуги. Според САЩ обектът е за военни цели.

През 2009 г. Иран призна за съществуването на „Фордо“ на фона на голям натиск от западните сили във връзка с ядрената програма на Техеран.

Иран рестартира своята ядрена програма

Центрофугите във „Фордо“ са IR-1 – първо поколение центрофуги на Иран. Ядрената сделка позволява тези центрофуги във „Фордо“ да се въртят без уранов газ, докато позволява до 5060 центрофуги в обекта „Натанз“ да обогатяват уран.

Центрофуга IR-6 може да произвежда уран 10 пъти по-бързо от IR-1, според ирански представители. Ирански учени работят върху прототип IR-9, който действа 50 пъти по-бързо от IR-1.

Иран в момента обогатява уран с чистота до 4,5%, което в нарушение на споразумението, тъй като ограничението е до 3,67%. Нивото от 3,67% е достатъчно за развитието на ядрения сектор за мирни цели, но е далеч под нивата от 90% за създаване на атомно оръжие. Нивото от 4,5% е достатъчно да помогне за задействане на реактора за ядрена енергия в централата „Бушер“, която е единственият АЕЦ в страната. Преди ядреното споразумение Иран достигна ниво на обогатяване на уран до 20%.

Техеран произвежда нискообогатен уран до 5 килограма на ден, след като преди произвеждаше по 450 грама. Иран има над 500 килограма нискообогатен уран. Ограничението в сделката е до 300 килограма.
Нетаняху: Иран няма да има атомна бомба!Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху съобщи, че неговата страна няма да разреши на Исля…Nov 6 2019skafeto.com

loading...