Иран атомната бомба
wikipedia commons

Иран ще се върне към преговорите за възобновяване на Съвместния всеобхватен план за действие, когато получи гаранции от САЩ за икономическите ползи от тази стъпка. Това заяви постоянният представител на Иран в ООН Маджид Тахт-Раванчи.

„От април 2021 г. насам Иран води добросъвестни преговори с другите страни за възобновяване на пълното изпълнение на споразумението. Постигането на тази цел се забави, тъй като САЩ все още не са решили да дадат гаранции, че Иран ще получи икономическите ползи, обещани от споразумението“, каза той.

Той заяви, че щом САЩ „вземат правилното решение“, Иран ще възобнови пълното изпълнение на мерките, свързани с ядрената програма, съгласно споразумението от 2015 г.

През 2015 г. Иран, САЩ, Русия, Франция, Обединеното кралство, Германия и Китай подписаха Съвместния всеобхватен план за действие. Държавите – страни по сделката, се споразумяха да не налагат санкции на Техеран в замяна на отказа му да разработва ядрени оръжия, ограничаване на степента на обогатяване на уран и достъп на инспекторите на МААЕ до иранските ядрени съоръжения.

Вашингтон се оттегли от сделката през 2018 г. по време на президентството на Доналд Тръмп, позовавайки се на нарушаването на споразумението от страна на Техеран. В отговор Иран обогати уран над разрешеното ниво.

През есента на 2021 г. президентът на САЩ Джо Байдън заяви готовността си да се върне към спазване на условията на ядреното споразумение, ако Иран предприеме подобни стъпки.

Разговорите се проведоха в Доха в края на юни. Американската страна беше представена от специалния пратеник Робърт Мали, а иранската – от заместник-министъра на външните работи Али Багери Кани. Енрике Мора, политически директор на Службата за външна дейност на ЕС, изпълняваше функциите на координатор.


loading...