Ислямска държава в Афганистан

„Ислямска държава“ в Афганистан ще бъде способна да нападне САЩ след едва шест месеца и има намерение да го направи. Това обяви високопоставен служител на Пентагона пред Конгреса, по оценка на американските разузнавателни служби, съобщава „Ройтерс“.

Колин Кал, заместник-министър на отбраната по политическите въпроси, предупреди, че Афганистан все още може да представлява сериозна заплаха за националната сигурност на САЩ, дори след поражението й в близо 20-годишната война през август.

„Нашата оценка е, че талибаните и ИДИЛ са смъртни врагове. Така че талибаните са силно мотивирани да преследват „Ислямска държава“, отбеляза той и допълни, че трябва да бъде изяснено дали талибаните са способни ефективно да се борят срещу екстремистката групировка след изтеглянето на американските военни през лятото.

„Ислямска държава“ извърши самоубийствени атентати и други нападения след превземането на Афганистан от талибаните през август, в опит да попречи на талибаните да наложат закон и ред.

Според Кал ИДИЛ има „няколко хиляди“ бойци.

По негови думи групировката „Ал Кайда“ в Афганистан е по-сложен проблем, предвид връзките й с талибаните. Възстановяването на капацитета й за нападение срещу САЩ би й отнело „година или две“.

Кал посочи и че Съединените щати все още нямат споразумение със съседни на Афганистан страни за приемане на войски за борба с тероризма.


loading...