Ислямска държава в Сахел Макрон коронавирус атака
Снимка: Sikarin Thanachaiary

Френските войски са ликвидирали Аднан Абу Валид ал Сахрауи, лидер на групировката „Ислямска държава“ (ДАЕШ) в централен Сахел.

Това съобщи френският президент Еманюел Макрон рано сутринта в „Туитър“.

„Аднан Абу Валид ал Сахрауи, лидер на терористичната група „Ислямска държава“ в Сахара, е бил неутрализиран от френските сили. Това е пореден голям успех в борбата ни срещу терористични групи в Сахел, написа Макрон. С нашите африкански, европейски и американски партньори ще продължим тази борба.“

Новината бе потвърдена и от военния министър Флоранс Парли.

Тя написа в „Туитър“, че лидерът на регионалната клетка на ДАЕШ е бил убит при удар от военнослужещите от операция „Бархан“.

Поздравявам военните и разузнавателните агенти, работили по тази продължителна операция. Това е решаващ удар срещу тази терористична група. Нашата борба продължава, написа тя.

Франция ще засили действията за подпомагане „обезглавяването“ на свързаните с „Ал Кайда“ групировки в Сахел. Това обеща през януари президентът.

Тогава той призова държавите от Г-5 Сахел – Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания и Нигер – да разширят борбата с тероризма и да работят за възстановяване на контрола на правителството и услугите в райони, където действат джихадисти.


loading...