Лидерът на екстремистката групировка „Ислямска държава“ (ИД) Абу ал Хасан ал Хашеми ал Курейши е бил убит, съобщи днес говорителят на групировката Абу Омар ал Мухаджир в аудиосъобщение, качено в канала на организацията в Телеграм. Той поясни, че лидерът на ИД е загинал в бой с враговете на Бог, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Групировката е избрала Абу ал Хюсейн ал Хюсейни ал Курейши за негов приемник и за нов „халиф на мюсюлманите“, добави говорителят.

Новоизбраният лидер на ИД носи същото име ал Курейши като своя предшественик, свързано с племето на пророка Мохамед – „курейши“, на което самопровъзгласилият се „халиф“ трябва да е потомък.

След светкавичния си възход през 2014 г. в Ирак и Сирия и завладяването на обширни територии, ИД и нейният самопровъзгласил се „халифат“ падна под ударите на последователни офанзиви в тези две страни, съответно през 2017 и 2019 г., отбелязва АФП. Оттогава организацията многократно е била дестабилизирана от убийството или залавянето на нейните лидери.

Първият лидер на ИД – Абу Бакр ал Багдади ал Курейши, беше убит през 2019 г. при американска атака в Сирия, а неговият приемник – Абу Ибрахим ал Хашими ал Курейши, беше убит през февруари тази година при операция на американските специални части в северозападната част на страната.


loading...