Барселона отвори плажовете

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Температури до 45 градуса се очакват в Испания в днешния най-топъл ден от втората гореща вълна за лятото. Предупреждения от различна степен са издадени за 30 региона в 12 автономни области на Испания, най-високи стойности освен в обичайно засегнатия южен регион Андалусия се очакват в Арагон със столица Сарагоса.

С оранжев код са Севиля, Хаен, Малага, Мурсия, Балеарските острови, Толедо, обширни части от Каталуния, както и столицата Мадрид.

Властите предупреждават да не се излиза в най-горещите часове и да се пие много вода. От спешните центрове отбелязват, че се увеличава потокът от пациенти, като най-уязвими групи са децата под пет години и възрастните. Това е втората вълна това лято с екстремни горещини в Испания. Очаква се поне частично да започне да отстъпва в четвъртък.

Миналата година – най-топлата, откакто се води статистика, смъртността в Испания се е повишила с 20 на сто между май и август заради високите температури. В европейско проучване по този показател Испания е на второ място след Италия, където горещините миналата година са причина за смъртта над 18 000 души. В Испания са загинали над 11 300 души.