истанбул вода

Турският мегаполис Истанбул, който е и най-населеният град в страната, скоро може да се сблъска с недостиг на вода, предупреждават експертите, цитирани от БГНЕС.

Нивата в язовирите, снабдяващи града, спаднаха до 43,51% на 23 октомври и прогнозираната липса на валежи през следващите месеци може да наложи предприемането на мерки за пестене на вода. Градът е изправен пред сух период, въпреки някои безпрецедентни валежи по-рано през сезона.

Адил Тек, ръководителят на лабораторията по метеорология в обсерваторията Кандили, казва, че предстои още един сух период.

„Що се отнася до текущите данни за вода, този сух период може да повлияе на водоснабдяването на Истанбул. Сегашните водни нива намаляват с 1% на всеки четири дни. Без валежи през следващите дни и месеци Истанбул има капацитет за водоснабдяване само за 176 дни. Би било добре, ако се предприеме мярка за пестене на вода”, каза той пред агенция „Демирьорен”.

Tek добави, че валежите са намалели през последните месеци и са паднали под средното ниво.

„Например, средният валеж през септември, който обикновено е 68 литра на квадратен метър, спадна до едва 7 литра. През октомври средните валежи спаднаха от обичайните 60 литра на квадратен метър до само 40”, каза той.

„Имаме нормална прогноза за валежите до април, но като се имат предвид данните за шестте месеца, валежите вероятно ще бъдат под средното ниво”, предупреди той.

Той добави, че очакват „хладна, но суха зима”. „Трябва да пестим вода. Проблемите с водата може да са основен проблем през следващото лято”, каза Tek.

Данните от Истанбулската администрация за водоснабдяване и канализация показват, че язовирът „Елмали” на азиатската страна на Истанбул е с най-високото водно ниво сред 10-те язовира, снабдяващи града, 69,85%. Нивата на водата в други язовири се колебаят около 50%.

Вижте още:
Новото летище в Истанбул се оказа опасно!Новото, трето по ред, летище в турския мегаполис Истанбул, което е и сред най-престижните проекти на…Aug 27 2019skafeto.com

Истанбул се готви за още по-голям трус, сеизмолог №1 на България обясни дали ще ни засегнеОпасност от сериозни земетресения в България на този етап няма. Това увери ръководителят на департам…Sep 27 2019skafeto.com

Браво: Българка вгради Истанбул в скулптураВ България има изключително много талантливи хора, които по една или друга причина са решили да живе…Sep 13 2019skafeto.com

loading...