Снимка: Sinitta Leunen from Pexels

Италия въведе задължителна ваксинация срещу коронавирус за хората над 50-годишна възраст в опит да облекчи натиска върху здравната си система и да намали смъртните случаи. Това предаде Ройтерс.

Мярката влиза в сила незабавно и ще бъде валидна поне до 15 юни.

От началото на пандемията през февруари 2020 г. в Италия са регистрирани повече от 138 000 смъртни случая от Covid-19, което е вторият най-голям брой в Европа след Великобритания.

Правителството на министър-председателя Марио Драги вече въведе задължителна ваксинация за учителите и здравните работници, а от октомври миналата година всички служители трябва да бъдат ваксинирани или да покажат отрицателен тест, преди да влязат на работното място. Отказът води до отстраняване от работа без заплащане, но не и до уволнение.

С постановлението от сряда се затягат условията за работниците над 50-годишна възраст, като се премахва възможността да се подложат на тест вместо на ваксинация. Не стана ясно веднага каква ще бъде санкцията за тези, които не спазят правилото.

Декретът беше одобрен след продължило два часа и половина заседание на кабинета, на което се появиха търкания в многопартийната коалиция на Драги.

„Мерките имат за цел да помогнат за доброто функциониране на нашите болници и в същото време да запазят отворени училищата и бизнес дейностите“, заяви Драги пред кабинета.

През последните седмици броят на случаите в Италия непрекъснато нараства, като се увеличава натискът върху здравните заведения и интензивните отделения. В страната се регистрират средно над 150 смъртни случая на ден.


loading...