Италия намалява депутатите си

Италия намалява депутатите си! Парламентът на средиземноморската страна даде одобрението си броят на народните представители да бъде намален. Основен радетел за тази реформа бе управляващото Движение „Пет звезди“, предаде Асошиейтед прес.

Реформата – приета с 553 гласа за срещу 14 против – предвижда броят на депутатите да бъде намален с почти една трета, от 945 на 600. Това беше едно от знаковите обещания в програмата на ДПЗ, което през август състави нелека управляваща коалиция с левоцентристката Демократическа партия.

ДПЗ винаги е обещавало да се бори срещу разхищението на средства и казва, че съкращаването на броя на народните представители ще осигури спестени разходи в размер на около 100 милиона евро годишно. Италия е втора по брой на депутатите в Европа след Обединеното кралство. Те са 630 в долната камара и 315 в Сената.

Промяната в броя им изисква и промяна в конституцията, за което в следващите месеци по може би ще се проведе референдум. Тя трябва да влезе в сила през 2023 година. Политически анализатори коментират, че това може да наложи промяна в избирателната система на страната.

Още световни новини

loading...