китай италия Си Дзинпин Рим

Италия ще се присъедини към инициативата „Един пояс, един път“ на Китай, подписвайки меморандум до края на месеца. Това твърди авторитетният ежедневник Financial Times, който се позовава на високопоставен италиански държавен служител. Възможно е това да се случи навреме за посещението на китайския президент Си Дзинпин в Италия.

Дръзкият ход от страна на Рим идва в момент, когато ЕС и САЩ преразглеждат отношенията си с Китай на фона на обвинения в шпионаж и търговски пререкания.

Ако подпише споразумението с Пекин, Италия ще бъде първият член на групата на развитите икономики от Г-7, която официално ще подкрепи инициативата, като САЩ, Япония и Обединеното кралство не желаят да се включат.

„Искаме да гарантираме, че продуктите с надпис „Произведено в Италия” могат да имат по-голям успех по отношение на обема на износа за Китай, който е най-бързо растящият пазар в света“, казва Микеле Гераци от Министерството на икономиката.

Възможното обявяване на това сътрудничество идва в условията на нарастваща международна реакция срещу глобалните амбиции на Пекин, включително забраните за китайския технологичен гигант Huawei и разгорещената търговска война със САЩ.

Очаква се китайският лидер Си Дзинпин да посети Италия в края на този месец, преди да се насочи към Франция и накрая в САЩ, където ще се срещне с президента Доналд Тръмп, докато двете страни се опитват да постигнат споразумение за тарифите. Подкрепата на Италия за китайската инициатива ще подкопае натиска на САЩ върху Китай за търговията и ще контрира усилията на Брюксел за преодоляване на разделенията в ЕС относно най-добрия подход за работа с китайските инвестиции.

Инициативата „Един пояс, един път“ е огромен търговски и инфраструктурен проект, който се стреми да свърже Китай с Европа, Африка и Азия чрез серия от нови финансирани от Пекин пристанища, железопътни линии и пътища по коридорите за сухопътен и морски транспорт. Съседна икономическа сила Индия не желае да се присъедини към инициативата, но някои регионални партньори като Пакистан и Малайзия се включиха ентусиазирано заедно с десетки други държави.

Критиците, особено правителството на САЩ, твърдят, че проектите налагат огромен дълг на развиващите се страни за малка икономическа изгода. Има дори подозрения, че Китай използва проекта, за да разшири военния и политическия си обхват в чужбина.

Няколко страни от Централна и Източна Европа, както и някои държави в Азия, Близкия изток и Африка, се споразумяха да подпишат двустранни меморандуми, които да го подкрепят ангажимента им с Китай. Обикновено документите са поверителни и точните ангажименти са неясни, но често включват фрази, потвърждаващи, че страната „високо цени и подкрепя инициативата”.

Можело значи! Италия намалява депутатите си с 1/3, за да спести 100 млн. евро годишноИталия намалява депутатите си! Парламентът на средиземноморската страна даде одобрението си броят на…Oct 9 2019skafeto.com

loading...