https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров публикува 13-минутно гласово съобщение в канала си в Telegram, в което обаче вече говори не са „специална операция“, а за „война“. Съдържанието на самото съобщение е доста разтегливо, пише руската редакция на BBC, но обръща внимание на някои от основните моменти:

„Казвахме, че провеждаме специална военна операция на украинска територия, но там вече има война [подсмърча и след това повтаря категорично] – на наша територия вече има война, дон.“ По-късно Кадиров няколко пъти се връща към тази мисъл и настоява, че случващото се трябва да се нарече война, противно на изискванията на Роскомнадзор.

„Много съм нещастен, дон, заради това.“ Кадиров, както и преди, призовава за по-нататъшна ескалация. Той говори за ударите на Украйна по „руска“ територия, явно имайки предвид окупираните украински територии, като по думите му реакцията е слаба и всеки, изпратил снаряд по наша територия, трябва да бъде изтрит от земята.

Кадиров смята, че Западът е изчерпал възможностите за ответни мерки. „Няма да има повече, дон, по-лошо, дон, дон. Европа не разполага с достатъчно сили“, смята той.

По-рано Кадиров заяви, че в Чечения няма да има „частична мобилизация“, тъй като републиката е преизпълнила плана си за сметка на доброволците. Но сега той смята, че народите на Северен Кавказ трябва да осигуряват много повече новобранци за армията, без да изключва и чеченците. Той признава, че е изненадан, че „дори чеченците, толкова много“ не е достатъчно, а следващото изречение е още по-неясно: „Ние сме почти един милион и шестстотин хиляди, доне. Поне 300 000 от тях, дон, 400 000, дон…“ – оплаква се Кадиров.