Казан

Девет деца и двама педагози бяха убити днес при нападение в училище в руския град Казан, който е административен център на Татарстан, предадоха руските медии, цитирани от Сега. Още 32 души са ранени и са настанени в болница.

Единият от двамата нападатели е задържан – той е 17-годишен, а другият бе ликвидиран след опит да вземе заложници. Първоначално се чул взрив, а после започнала стрелба. Деца скачали от прозорците на третия етаж, за да се спасят. Там са стаите на осмокласниците. Точно при тези опити са загинали две от децата.

От Министерството на просветата служител казал на ТАСС: „През главния вход влязъл човек с автомат и веднага започнал да стреля. Ранил на входа работник от обслужващия персонал“.

Районът около училището е отцепен от полиция. На мястото на произшествието пристигна президентът на Татарстан Рустам Маниханов. В училището имало 714 деца, 52 учители и педагози и двайсетина служители от персонала. Заловеният нападател не е от това училище, но е възможно по-рано да е учил там. Мерките за сигурност са засилени във всички учебни заведения след стрелбата, съобщи кметството на града. Деца от нападнатото училище били преместени в детски градини, където са оставени на грижите на психолози.

СТАТИСТИКА

През последните 5 години това е 14-то въоръжено нападение в руско училище. Най-смъртоносното бе на 17 октомври 2018 г. в Керченския политехнически колеж (Крим), където при стрелба и експлозия на самоделно устройство загинаха 20 души, а 65 бяха ранени. Нападателят бе 18-годишен четвъртокурсник, открит мъртъв с огнестрелна рана в една от стаите на колежа. Следствието установи, че той е бил постоянно унижаван от връстниците си поради имуществено неравенство.

Още от Свят


loading...