https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Унгария няма да участва във финансирането от Европейския съюз (ЕС) на доставките на оръжие за Украйна, докато Киев не извади унгарската банка OTP от списъка на международните спонсори на войната. Това заяви министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто на пресконференция, пише вестник Világgazdaság. Той също така нарече включването на най-голямата банка в страната в този списък възмутително, недопустимо и скандално.

„Ние правим всичко, за да помогнем на украинския народ. Унгарският народ плаща за война, с която няма нищо общо. Реакцията е такава, че най-голямата унгарска банка е включена в такъв срамен списък“, каза Сиярто.

През април украинската национална агенция за предотвратяване на корупцията включи OTP Bank в списъка на международните спонсори на войната.

Според тях банката продължава да работи в Русия и признава „независимостта“ на т. нар. Донецка и Луганска република.

Освен това унгарската банка може да предостави преференциални условия за кредитиране на руски военнослужещи.

Припомняме, че на 30 юни Унгария отхвърли плановете на Европейската комисия за отпускане на още средства на Украйна.

Премиерът Виктор Орбан заяви, че страната му не желае да внася допълнителни пари за финансиране на увеличените разходи за обслужване на дълга на ЕС.

В кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел той определи като „нелепо“ искането от страна на Комисията Унгария да задели повече пари за целта, при положение че Будапеща – заедно с Полша – не е получила средства от Фонда за възстановяване на ЕС заради правен спор.

На 20 юни беше съобщено, че Европейският съюз ще предостави на Украйна помощ в размер на 50 милиарда евро за периода 2024-27 г. Решението бе взето след преглед на общия бюджет на ЕС за 2021-27 г., който беше изчерпан заради пандемията от COVID -19, войната в Украйна и енергийна криза. Високите инфлация и лихвени проценти също удвоиха разходите за обслужване на дълга.